Sfârșit de drum pentru tancuri în Infanteria Marină a SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

2021 va intra în istoria Forțelor Armate americane ca anul în care Corpul de Infanterie Marină (US Marines) a renunțat la tancurile grele de luptă.

Decizia oficială privind scoaterea din înzestrarea US Marines a tancurilor a fost luată de comandantul Corpului, generalul David Berger, în martie 2020. 

Jocurile de război din 2018 și 2019 l-au ajutat pe Berger și pe liderii de vârf ai US Marines, să ia în considerare desființarea unităților de tancuri. „Avem suficiente dovezi pentru a concluziona că această capacitate [tancurile], în pofida istoriei sale îndelungate și onorabile în războaiele din trecut, este inadecvată din punct de vedere operațional pentru provocările noastre cu cea mai mare prioritate din viitor”, se arată în raportul privind scoaterea din înzestrare a tancurilor.

Primele subunități de tancuri desființate au fost companiile C și A din Batalionul 4, în iulie, respectiv august. 

Batalionul 2 Tancuri este în curs de dezactivare, urmând să fie desființat oficial la jumătatea anului următor, a precizat purtătorul de cuvânt al Diviziei 2 Infanterie Marină, Lt. Dan Linfante, pentru publicația Marine Corps Times. 

Batalionul 1 și-a planificat ceremonia de dezactivare pentru vara anului 2021, au precizat oficialii din cadrul Diviziei 1 Infanterie Marină.

Se așteaptă ca Batalionul 4 să fie complet dezactivat până la sfârșitul anului fiscal 2021, care se încheie pe 30 septembrie.
Batalionul 3 a fost desființat la începutul anilor 1990 după războiul din Golful Persic.

În raportul din primăvara acestui an, au fost dispuse și alte măsuri de reproiectare a Infanteriei Marine. Printre acestea se numără reducerea dimensiunii Corpului cu 12000 de pușcași marini până în 2030, creșterea nivelului de antrenare a forțelor, reducerea artileriei convenționale în favoarea sistemelor de rachete și direcționarea finanțării către sisteme de arme mai avansate.

Potrivit argumentației din raport, unitatea care trage prima are un „avantaj decisiv” pe câmpul de luptă și forțele care pot opera în raza loviturilor cu armele de precizie bătaie lungă ale inamicului „sunt mai relevante din punct de vedere operațional, decât forțele care trebuie să manevreze rapid către poziții din afara „zonei de angajare a armelor” pentru a supraviețui.

Comentariul autorului: Posibilitatea de a renunța la o parte din tancurile grele de luptă a fost anunțată și în Marea Britanie, care potrivit noii concepții de întrebuințare a forțelor preferă mobilitatea ridicată, dimensiunile mai mici și tehnologiile stealth. O decizie finală va fi luată în ianuarie când va fi publicată Revizuirea Apărării Integrate (Integrated Defence Review) a Regatului Unit.

Recentele conflicte din Libia, Siria și Nagorno-Karabah au arătat noua față a acțiunilor de luptă. Tehnica cu mobilitate scăzută a fost anihilată cu ușurință de rachetele lansate de avioanele fără pilot (UAV). În Nagorno-Karabah, forțele azere cu doar șase UAV tip Bayraktar importate din Turcia au distrus o mare parte din tancurile și complexele de apărare antiaeriană ale trupelor armene din enclavă. 

Azerbaidjanul a beneficiat de experiența Turciei în Siria, unde în februarie 2020 a reușit să distrugă peste 100 de tancuri și vehicule blindate siriene folosind lovituri de înaltă precizie, lansate cu UAV și artileria.

Referitor la viitorul tancurilor în Forțele Armate ale SUA, acestea vor rămâne în înzestrarea US Army (forțele terestre). Pe 23 decembrie, compania General Dynamics a primit un contract de 4,6 miliarde de dolari pentru a moderniza tancurile Abrams la versiunea M1A2 SEPv3. Finalizarea contractului este prevăzută pentru iunie 2028.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel