Marea Britanie ar putea renunța la tancuri

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Armata britanică ar putea să-și scoată din înzestrare toate tancurile, în baza unui plan de reducere a costurilor și de modernizare, urmând să se concentreze asupra războiului cibernetic și a altor amenințări din secolul XXI.

Conform publicației Daily Mail, cabinetul de miniștri britanic ia în calcul renunțarea la sute de tancuri “Challenger 2” și transportoare blindate “Warrior”, datorită reducerilor bugetare, care vor urma crizei coronavirusului.

“Challenger 2” a fost principalul tanc din Marea Britanie de la sfârșitul anilor 1990, în serviciu fiind încă 227 de blindate, în timp ce transportoarele “Warrior” în număr de aproximativ 400 sunt și mai vechi, din anii ‘80.

O sursă guvernamentală a declarat publicației: “Știm că trebuie luate o serie de decizii îndrăznețe pentru a proteja în mod corespunzător securitatea britanică și de reechilibrare a intereselor de apărare, pentru a face față noilor amenințări cu care ne confruntăm.”

Precizarea a venit după ce mai mulți parlamentari i-au cerut lui Dominic Cummings, asistentul-șef al premierul Boris Johnson să răspundă cu privire la implicarea sa în revizuirea majoră a capacităților de apărare și securitate ale Regatului Unit, care se va finaliza în noiembrie.

 În iulie, Dominic Cummings a primit undă verde pentru a vizita locații clasificate ale MI5, MI6 și SAS, înaintea revizuirii.

Anul trecut, secretarul apărării de atunci, Penny Mordaunt, a avertizat că vechimea blindatelor va duce la surclasarea Marii Britanii de către alte națiuni, în lipsa unui program scump de investiții. Doamna Mordaunt a declarat: „Challenger 2 a fost în serviciu fără o actualizare majoră din 1998. În acest timp, SUA, Germania și Danemarca au finalizat două upgrade-uri majore, iar Rusia a venit cu cinci noi variante, o a șasea fiind în așteptare”. „Warrior este și mai învechit și este cu 20 de ani mai vechi decât blindatele operate de aliații noștri cheie. De la introducerea lui Warrior în 1988, Statele Unite și Germania au efectuat patru upgrade-uri majore, iar Rusia a investit în trei noi variante", a precizat Mordaunt.

O sursă de rang înalt din Departamentul britanic al Apărării a precizat: „Pur și simplu nu vom fi priviți ca o națiune lider credibilă a NATO, dacă nu putem avea capacități de luptă apropiată. Ne situează în spatele țărilor precum Franța, Germania, Polonia și Ungaria.”

Însă generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite, susține modernizarea forțelor precizând că viitorul este „despre lucruri autonome cu sau fără personal.”

Comentariul autorului: Tancul “Challenger 2” este recunoscut la nivel mondial, ca fiind unul dintre cele mai performante. În septembrie 2018, Compania BAE Systems a prezentat, sub numele „Black Night Challenger 2” o versiune îmbunătățită a tancului “Challenger 2”, urmând ca în cazul trecerii de testele din poligon, din 2024 să intre în serviciul de luptă în Marea Britanie. Era prevăzut ca 224 de tancuri să fie modernizate la versiunea „Black Night Challenger 2” și să rămână în înzestrare până în 2035.

În actualele condiții de criză, este posibil ca Guvernul britanic să renunțe la programul de modernizare și să retragă în depozite sau chiar să vândă actualele “Challenger 2”.

În această nouă paradigmă, Marea Britanie își va restrânge semnificativ forțele terestre, urmând să se bazeze pe celelalte componente – navală, aeriană și specială.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel