Ciudatul caz al dronei ruse S-70 doborâtă intenționat de un Su-57 rus. Serviciul britanic de infromații numește motivul doborârii UAV-ului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.
O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.

La 5 octombrie 2024, Rusia și-a doborât propriul vehicul aerian de luptă fără pilot S-70 Okhotnik în timp ce zbura spre vest deasupra liniilor frontului. Probabil că Rusia a pierdut controlul UCAV-ului și a luat decizia de a distruge aeronava pentru a evita ca aceasta să cadă în mâinile adversarilor, informează Defense Intelligence din Regatul Unit.

Evaluarea britanicilor indică faptul că Rusia a pierdut controlul asupra dronei și a ales să o distrugă pentru a evita ca aceasta să cadă în mâinile ucrainenilor. Drona S-70, proiectată de producătorul rus de aeronave Sukhoi, este în curs de dezvoltare de cel puțin un deceniu și a fost observată în timpul testelor la o bază aeriană rusă din Akhtubinsk.

Drona S-70 este proiectată să aibă o semnătură radar redusă, permițându-i să treacă de apărarea aeriană inamică și să efectueze misiuni de atac în adâncime. Ar trebui să funcționeze împreună cu avionul de vânătoare Su-57.

Dezvoltarea acestui UAV greu a început în 2012, în urma unei cereri de autorizare formulate în 2009 pentru a crea o dronă de atac de acest tip. Drona grea ar trebui să aibă o greutate la decolare cuprinsă între 10 și 20 de tone și să transporte rachete ghidate și bombe în compartimentul său intern de sarcină utilă, precum și pe punctele de sprijin de sub aripă.

Youtube video image

Anterior, la 5 octombrie, o țintă aeriană a fost doborâtă lângă Kostiantynivka, în regiunea Donețk. Evaluările inițiale au sugerat că ar putea fi vorba de un avion Su-25 sau Su-34, însă înregistrările video ulterioare au indicat că era vorba într-adevăr de S-70 „Hunter”.

Vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sunt vulnerabile la războiul electronic. O modalitate de a neutraliza dronele inamice este de a prelua controlul acestora prin mijloace de război electronic și a le forța să aterizeze oriunde sau chiar de a le îndrepta împotriva utilizatorilor lor.  

Războiul din Ucraina a dus la utilizarea fără precedent a dronelor. Ambele părți folosesc sisteme aeriene fără pilot într-o varietate de roluri, inclusiv sprijin de artilerie, informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și atacuri.  

Armata rusă a folosit atât drone de producție internă, cât și drone importate. Moscova are un acord cu Iranul și a primit mii de drone kamikaze, inclusiv seria destul de performantă de vehicule aeriene fără pilot Shahed.  

Industria aerospațială și de apărare rusă a făcut unele afirmații îndoielnice cu privire la capacitățile stealth ale produselor sale. Să analizăm, de exemplu, avionul de luptă Su-57 Felon, care se presupune că are caracteristici stealth similare cu cele ale avioanelor de luptă stealth americane F-22 Raptor și F-35 Lightning II. 

În ciuda afirmațiilor Rusiei, flota foarte mică de avioane Su-57 Felon a jucat un rol aproape inexistent în luptele din Ucraina. Forțele aerospațiale ruse înțeleg în mod clar că avioanele lor stealth nu sunt nimic altceva decât simple aeronave și nu doresc să creeze noi incidente jenante prin pierderea lor în fața apărării aeriene occidentale a Ucrainei.  

Cel mai probabil, Rusia a așteptat până în ultimul moment înainte de a alege să doboare UCAV-ul S-70 „Hunter”, după ce a epuizat toate încercările de a-l readuce sub control. Acest lucru demonstrează încă un eșec costisitor și jenant al dezvoltării de arme rusești și va întârzia aproape sigur programul S-70.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel