Armata Moscovei folosește „o gamă largă de arme chimice cu o frecvență tot mai mare și nu ezită să folosească agenți mai puternici”, au declarat oficialii olandezi.
Agențiile de informații olandeze au adunat dovezi ale utilizării pe scară largă de către Rusia a armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv lansarea de agenți de sufocare din drone asupra tranșeelor, au declarat vineri ministrul olandez al apărării și șeful agenției de informații militare.
Ministrul Ruben Brekelmans a cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.
„Principala concluzie este că putem confirma că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice”, a declarat Brekelmans.
Oficialul susține că cel puțin trei morți ale ucrainenilor sunt legate de utilizarea armelor chimice și că peste 2.500 de răniți pe câmpul de luptă au raportat simptome similare otrăvirii cu astfel de arme.
„Această intensificare este îngrijorătoare deoarece face parte dintr-o tendință pe care o observăm de câțiva ani, aceea că utilizarea armelor chimice de către Rusia în acest război devine normalizată, standardizată și răspândită.”
Serviciile de informații olandeze au descoperit presupusa utilizare a cloropicrinei, un agent interzis folosit pentru prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial.
Șeful agenției olandeze de informații militare (MIVD), Peter Reesink , a declarat că acest lucru a fost dezvăluit pe baza unei anchete independente.
SUA au acuzat, de asemenea, Rusia că a folosit cloropicrina în mai anul trecut, iar Ucraina susține că armata inamică a folosit arma chimică interzisă de câteva mii de ori.
Autoritățile ruse nu au comentat imediat concluziile, dar au negat că ar fi folosit arme chimice în trecut, susținând în schimb că Ucraina a folosit substanțele interzise. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului său de Externe, Maria Zakharova, a declarat miercuri că serviciile rusești au descoperit în estul Ucrainei un depozit de explozibili care conțineau cloropicrină.
Rusia a semnat Convenția privind armele chimice, care interzice utilizarea cloropicrinei și a CS ca arme.
Organismul de supraveghere a convenției, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a constatat mai multe incidente în Ucraina care au implicat CS, dar grupul nu a efectuat o anchetă completă, care trebuie solicitată de statele membre. Solicitarea trebuie să vină din partea unuia dintre statele membre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News