Serviciile israeliene de informaţii militare: Politica lui Erdogan, considerată o amenințare la adresa securității Israelului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În ciuda menținerii oficiale a unor legăturilor diplomatice decente intre Israel şi Turcia, armata israeliană a inclus politicile agresive ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, întreprinse în ultimul timp în Orientul Mijlociu, pe lista sa de „provocări''.

Serviciile israeliene de informaţii militare au menţionat acţiunile politice ale preşedintelui turc, într-un raport realizat anual pentru anul în curs, a precizat marți, The Times of Israel. Este pentru prima dată când serviciile de informații militare israeliene au inclus politicile liderului turc într-un astfel de raport.

Relațiile dintre Ierusalim și Ankara au fost din ce în ce mai tensionate sub regimul Erdogan, deoarece, în primul rând susţine unele mesaje împotriva statului evreiesc, iar în al doilea rând, permite membrilor grupărilor teroriste palestiniene să opereze liber te teritoriul Turciei.

În raportul său, care este prezentată factorilor de decizie israelieni în fiecare an, militarii exclud, în anul 2020, posibilitatea unei confruntări militare directe cu Turcia, dar precizează că acțiunile din ce în ce mai belicoase din regiune au făcut ca aceasta să fie considerată una dintre cele mai importante amenităţi care trebuiesc urmărite.

Raportul nu a detaliat nicio amenințare specifică din partea Turciei față de Israel, ci a indicat mai degrabă că ambitiile politicile a le lui Erdogan, al cărui partid (AKP, urmașul partidului islamist Fazilet) este aliat cu Frăția Musulmană, au stat la baza unor motivelor de îngrijorare care nu trebuiesc trecute cu vederea.

În ultimele luni, Ankara și-a intensificat expansionismul, a desfășurat operațiuni militare în Siria, stat vecin cu Israelul, apoi şi-a propus să construiască o conductă de gaze către Libia, în ciuda faptului că aceasta ar încălca apele teritoriale ale Greciei, un aliat al Israelului.

De asemenea, Turcia şi Libia au semnat două acorduri în noiembrie, unul privind cooperarea militară şi altul referitor la stabilirea unor zone maritime din estul Mediteranei. Într-un interviu la Canalul 13 de televiziune israelian, luna trecută, ministrul de externe, Israel Katz, a spus că este „poziția oficială" a Israelului că o astfel de conductă turco-libiană ar fi ilegală. Dar asta nu înseamnă că trimitem nave de luptă pentru a ne înfrunta cu Turcia", a spus el.

În octombrie, în urma ofensivei militare a Turciei în Siriai, ca parte a luptei Ankarei împotriva milițiilor kurde, ambasadorul israelian la Organizația Națiunilor Unite, Danny Danon, a declarat la întâlnirea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind situația din Orientul Mijloci, că Erdogan „a destabilizat regiunea prin violență și sprijinirea organizațiilor teroriste ", adăugând că preşedintele turc a transformat Turcia într-un refugiu sigur pentru teroriștii Hamas și un centru financiar pentru subvenționarea atacurilor teroriste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel