Şeful spionajului militar ucrainean a numit factorii care creează cele mai mari probleme trupelor ucrainene: Ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov. Sursa Foto: Twitter Defence intelligence of Ukraine
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov. Sursa Foto: Twitter Defence intelligence of Ukraine

Creșterea producției de bombe ghidate de către Rusia, precum și furnizarea de muniție de artilerie de către Coreea de Nord, creează probleme serioase trupelor ucrainene pe câmpul de luptă. Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a făcut declarații în acest sens, pe 14 septembrie la Kiev, cu ocazia forumului Strategia Europeană de la Yalta (YES).

El a menționat că ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare în comparație cu sprijinul oferit de ceilalți aliați ai Moscovei.

„Ei (RPDC - n.red.) furnizează o cantitate uriașă de muniție de artilerie, ceea ce este extrem de important pentru Rusia. După astfel de aprovizionări, are loc o escaladare a ostilităților", a spus Budanov, citat de agenția de presă RBC Ucraina.

Șeful GUR a mai remarcat că „o problemă uriașă pentru front” este și creșterea producției rusești de bombe aeriene ghidate. De asemenea, creșterea producției de rachete de tip Iskander a dus la „utilizarea masivă” a armelor de către Rusia pentru a ataca Ucraina.

Comentariul autorului: Interpretând ceea ce spune șeful spionajului ucrainean, generalul Budanov, actuala situație de pe front, cu un avans relativ rapid al forțelor ruse spre orașul cheie ucrainean Pokrovsk, este un rezultat care a depins cel mai mult de bombardamentele rusești cu artileria și aviația precum și într-o anumită măsură de loviturile cu rachete.

Forțele ucrainene nu au putut contracara suficient de bine această evoluție nefavorabilă, în special pentru că nu au avut suficiente arme și muniții similare cu care să răspundă cel puțin la același nivel.

Din această perspectivă, o concluzie interesantă este că după doi ani și jumătate de război, Ucraina și țările care o sprijină încă nu reușesc să trimită pe front la fel de multă muniție de artilerie cum o fac Rusia și Coreea de Nord.

Desigur, la această situație se adaugă și numărul mai mic de sisteme de artilerie deținut de Ucraina și o anumită reticență a sprijinitorilor Ucrainei de a trimite noi sisteme de artilerie de calibre NATO. Ucraina este nevoită să improvizeze în continuare cu drone. Mai nou, multe din aceste drone nu mai sunt folosite pentru lovituri care să creeze probleme forțelor ruse, ci pentru a lupta împotriva UAV-urilor de cercetare rusești.

Un alt aspect sesizat de Budanov este impactul relativ mare asupra războiului al rachetelor Iskander care lovesc atât ținte civile ucrainene cât și ținte militare. Acestea au o rază de 500 de km și sunt lansate de la sol. Sistemele Iskander sunt foarte mobile și sunt vulnerabile doar în momentul lansării rachetelor intrând în categoria țintelor sensibile la timp. Astfel de ținte time-sensitive nu sunt la îndemâna dronelor care au viteză insuficientă pentru a le prinde în momentele de dinaintea, din timpul sau imediat după lansare. Astfel de ținte pot fi lovite, în prezent, doar cu rachetele occidentale și pe baza informațiilor furnizate de aliații Ucrainei.

Contracararea bombelor ghidate planate rusești rămâne în continuare o misiune dificilă și evidențiază că Ucraina ar fi trebuit să primească avioane F-16 mai demult. În plus, în continuare unii lideri occidentali încă nu înțeleg că frontul este în Ucraina nu în țările lor și că orice ezitare, pe care o au în a trimite ucrainenilor ce au nevoie, aduce de fapt războiul mai aproape de frontierele lor.

Bombele ghidate planate fac multe victime în rândul militarilor ucraineni. Ei se dispersează, dar această dispersare creează probleme de acoperire a frontului, iar forțele ruse exploatează această situație și se infiltrează în grupuri mici. În plus, forțele ruse au atât de multă artilerie că îi pot vâna pe militarii ucraineni chiar și atunci când sunt în grupuri mici.

Credința Occidentului, că Rusia va ajunge la epuizare cu forțele sale armate înaintea Ucrainei, este un pariu riscant. Occidentul încă are timpul necesar pentru a schimba abordarea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel