Ședință de evaluare a Forțelor Navale și ROAF pentru 2020. Performanțe și obiective ale celor două categorii de forțe

F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: Ministerul Apărării Naționale
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: Ministerul Apărării Naționale

Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu a participat la ședința de evaluare a Forțelor Navale, repectiv a Forțelor Aeriene, pentru anul 2020, și de prezentare a obiectivelor propuse pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea acestor categorii de forțe din Armata României.

În contextul măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, ședințele s-au desfășurat în format hibrid, cu participare fizică și prin sistem de videoteleconferință.

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiralul Mihai Panait, a raportat faptul că, deși pandemia COVID-19 a produs efecte în numeroase domenii, activitățile de instruire au fost adaptate contextului sanitar, nefiind afectată îndeplinirea misiunilor Forțelor Navale și a angajamentelor acestei categorii de forțe față de partenerii străini.

 

Performanțe obținute de Forțele Navale Române

 

Șeful SMFN a remarcat performanțele obținute de marinarii militari pe întreg spectrul de operații maritime ale NATO desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană și a menționat că, pentru prima dată în istoria militară națională, o navă românească a asigurat conducerea unei grupări navale permanente a NATO.

Referitor la participarea Forțelor Navale la efortul Armatei României de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, contraamiralul Mihai Panait a enumerat principalele sarcini îndeplinite, cum ar fi asigurarea serviciilor de pază la obiective strategice din județele Constanța și Tulcea, instalarea Spitalului Modular de Intervenție și Tratament de pe Stadionul „Portul” din Constanța și implicarea în campania de vaccinare anti-COVID prin asigurarea de personal și tehnică pentru funcționarea de call-center-uri suport la Tulcea și Constanța.

La finalul ședinței, generalul-locotenent Daniel Petrescu le-a cerut marinarilor militari să pregătească acele capabilități necesare pentru viitorul prognozat al ducerii acțiunilor militare în domeniul naval, subliniind că proiecția forței trebuie să se concentreze pe lucruri palpabile, realizabile și performante.

 

ROAF și-a atins obiectivele pentru 2020



Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA), general-maior Viorel Pană, a raportat că au fost atinse obiectivele asumate pentru anul 2020, cele mai importante fiind accelerarea procesului de consolidare a capacității de luptă pentru asigurarea supravegherii și avertizării timpurii, descurajării și respingerii acțiunilor aeriene agresive la adresa României.

Șeful SMFA a prezentat principalele activități ale Forțelor Aeriene Române, în anul 2020: finalizarea misiunii ONU de menținere a păcii în Republica Mali, continuarea procesului de operaționalizare a primei escadrile F-16 Fighting Falcon, continuarea programului esenţial de înzestrare „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” și recepţia primului sistem de apărare antiaeriană PATRIOT, concomitent cu realizarea infrastructurii necesare acestor capabilități.

Totodată, Forțele Aeriene Române au sprijinit autoritățile centrale și locale în gestionarea crizei provocate de pandemie, prin transportul în ţară şi străinătate atât al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cât şi al materialelor sanitare necesare sistemului medical.

Șeful Statului Major al Apărării a ținut să transmită mulțumiri personalului Forțelor Aeriene pentru că, în anul 2020, progresul pe linia înzestrării a fost evident. Reprezentanții acestei categorii de forțe au dat dovadă de maturitate în modul în care și-au îndeplinit misiunile, mai multe și mai complexe decât în anii anteriori. Participarea Forțelor Aeriene la operații și exerciții alături de aliați a contribuit la asigurarea securității spațiului aerian al NATO, precum și la creșterea interoperabilității în cadrul Alianței, a mai precizat generalul-locotenent Daniel Petrescu, potrivit MApN.

Concluzia celor două ședințe de autoevaluare a fost că atât Forțele Navale Române, cât și Forțele Aeriene Române sunt în măsură să-și îndeplinească obiectivele stabilite în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, în vederea gestionării integrate a riscurilor, vulnerabilităților și amenințărilor, într-un context internațional complicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel