Secretarul general al NATO confirmă: Macedonia va putea adera la NATO

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

Secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va fi invitată să discute despre aderarea sa la NATO, însă va putea deveni membru doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii sale, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

Jens Stoltenberg a confirmat, în prefațarea deciziilor summitului aliat de la Bruxelles, că Macedonia va fi invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică după ce acordul cu Grecia privind modificarea denumirii țării va fi finalizat și implementat.

”Mă aștept ca după acordul istoric de luna trecută privind problema numelui, vom fi de acord să invităm Skopie să înceapă discuțiile de aderare. După finalizarea și punerea în aplicare a acordului, vom putea invita Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei să devină al 30-lea membru al NATO sub noul său nume: Republica Macedonia de Nord. Un semnal puternic că ușa NATO este și rămâne deschisă”, a declarat Stoltenberg.

"Odată ce acordul privind numele va fi finalizat şi implementat, vom putea invita fosta republică iugoslavă Macedonia să devină membru NATO, sub noua sa denumire, Republica Macedonia de Nord", a declarat secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord.

În 2008, Macedonia a pierdut oportunitatea de a deveni membră NATO, în cadrul summitului de la Bucureşti, când Atena a votat împotriva aderării acesteia la Alianţă

"Statutul de membru NATO reprezintă o oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim", a declarat marţi ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Shekerinska.

"Obţinerea statutului de membru reprezintă stabilitate şi securitate pentru Macedonia şi cetăţenii săi, dar şi oportunitatea de a avea o dezvotlare mai rapidă a economiei şi prosperităţii", a adăugat Shekerinska.

Macedonia ş Grecia au semnat, pe 17 iunie, un acord istoric privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. În urma acordului, Macedonia îşi va schimba denumirea în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, înţelegerea celor doi premieri a provocat proteste şi dispute politice în ambele state.

Pentru implementarea acordului, Skopje trebuie să organizeze un referendum în urma căruia majoritatea alegătorilor trebuie să susţină schimbarea constituţională. Autorităţile din Macedonia speră ca acest referendum să fie organizat până la sfârşitul anului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel