Se potrivesc submarinele Scorpene pentru România în Marea Neagră? Ciorobea: Pot sta în imersiune 20 de zile. Vom avea infrastructură critică de apărat

Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy

Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea a analizat subiectul momentului pentru Marina română: Submarine românești în Marea Neagră și scrisoarea de intenție a României de a achiziționa submarine românești de tip Scorpene. 

Amintim că în această lună Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.

Totodată, în vara anului trecut România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.

Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții navali atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.

CITEȘTE ȘI: Visul rus: Debarcarea la Odesa. Constantin Ciorobea explică de ce operațiunea ar fi un eșec, deși Rusia are capabilități să realizeze desantul

 

Scorpene, o alegere bună? Submarinele vor putea sta în imersiune 20 de zile. „România va avea de protejat infrastructură critică în Marea Neagră”

 

2. Submarin f... (submarin-scorpene-franta_99712600.jpg)

Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group

Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea, fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a subliniat importanța acestei achiziții, amintind că România va avea de protejat obiective de infrastructură critică și energetică în Marea Neagră, referindu-se nu doar la exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar și la cablul submarin care va lega Azerbaidjanul de România.

Amintim că la finalul anului trecut România a semnat un acord cvadrilateral interguvernamental care va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei.

„Avem infrastructură submaritimă la Marea Neagră care va trebui supravegheată. Acest lucru nu se poate face decât cu submarine. Ținând un submarin în imersiune, la o anumită adâncime, va face foarte dificilă detectarea lui. Și poate supraveghea ce se întâmplă în jurul unor obiective economice și de importanță strategică de asemenea anvergură”, precizează contraamiralul (r.) Ciorobea.

Întrebat dacă submarinele franceze Scorpene se pliază pe Marea Neagră, acesta a precizat: „Da, acest tip de submarin e mai mic decât Delfinul”.

„Dotarea cu rachete care se lansează din imersiune reprezintă o capabilitate deosebită, dar ele sunt fiabile și pot acționa corespunzător în Marea Neagră. Plus că au sistemele de prelungire a stării de imersiune în condițiile în care se reciclează aerul din interiorul submarinului, putând să stea în imersiune 20 de zile, ceea ce e destul de bine”, a conchis fostul Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale.

CITEȘTE ȘI: Realitate contrafactuală: 2023, patru corvete românești contracarează în plin război rus în Marea Neagră, în așteptarea sistemelor NSM și submarinelor

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic, în care contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea a făcut o analiză a războiului din Marea Neagră și a Forțelor Navale Române

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel