Visul rus: Debarcarea la Odesa. Constantin Ciorobea explică de ce operațiunea ar fi un eșec, deși Rusia are capabilități să realizeze desantul

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Navă de desant maritim a Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Navă de desant maritim a Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

La un an de la invadarea neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie 2022, nu mai e niciun secret că obiectivul Rusiei a fost și este de a ajunge până la Odesa și a rupe Ucrainei accesul la Marea Neagră. Odesa ar fi capătul de linie al conceptului țarist Novorossia, ocuparea sud-estul Ucrainei.

Dacă scenariul ocupării Odesei se contura în martie 2022, când Rusia ocupa aproape 24% din teritoriul Ucrainei și asedia Kievul pentru „denazificarea” regimului, azi, războiul s-a transformat în unul de uzură, rușii pierzând o parte din teritoriul cucerit, dar le-au consolidat în est și sud pe cele pe care le controlează.

Asediul Bahmutului de luni bune, cu pierderi imense, oglindește cel mai bine blocajul Rusiei în estul Ucrainei.

Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea și-a arătat convingerea că dacă ocuparea Odesei și Nikolaevului și ruperea Ucrainei de Marea Neagră nu a fost principalul obiectiv al invaziei din februarie 2022, cu siguranță a fost următorul obiectiv urmărit de ruși. Un obiectiv pe care Rusia nu îl va abandona în cazul în care ar reuși o victorie în est.

1. Odesa, Ucr... (odessa-marea-neagra-ucraina-rusia-harta-odesa_80881200.png)

Odesa, Ucraina, principalul punct de ieșire ucrainean la Marea Neagră. Foto: Encyclopedia Britannica

Constantin Ciorobea, fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a subliniat că actuala arhitectură a frontului nu permite ocupantului rus să-și reia visul de a ocupa Odesa.

„O mare parte din efortul operativ al Federației Ruse a fost în sudul Ucrainei și nordul Crimeei. Dar să analizăm situația din acest moment. Rusia se luptă în Bahmut (est) să cucerească și să mai ocupe 5 blocuri. Nu poate fi vorba de o ofensivă asupra Odesei în condițiile în care sunt blocați în Bahmut, dar și în sud în regiunea Zaporojie. Rusia e departea de a mai putea gândi o ofensivă în acest moment și poate le mai trebuie cel puțin un an să-și refacă forțele, e vorba de muniție, oameni, antrenament, instruire. Poate abia după un an să se mai gândească la Odesa”, a precizat contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea. 

 

Rușii ar avea capabilități pentru un desant cu pierderi mari la Odesa, dar ar fi un eșec debarcarea: Nu există susținere de pe uscat

 

Întrebat ce ar presupune o asemenea operațiune de desant, fostul Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale a explicat că în teorie rușii ar avea tehnică și capacitate să reușească, cu pierderi mari, o debarcare la Odesa. Însă Constantin Ciorobea explică de ce operațiunea s-ar solda totuși cu un eșec.

„Strict din punct de vedere al capabilităților Federația Rusă în acest moment are capabilități pe mare pentru a executa o acțiune de desant în zona Odesa. Din punct de vedere al capabilităților ar putea deoarece Ucraina nu prea are cu ce să se opună din momentul în care o asemenea grupare de nave ar pleca din Crimeea până ar intra în raza de acțiune a rachetelor de coastă ucrainene. Combinat cu un sprijin aerian corespunzător, în teorie ar putea fi o încercare de debarcare.  

Doar că într-un asemenea scenariu ipotetic, în momentul în care aceste forțe ruse ajung pe uscat în Odesa, ele trebuie să primească sprijin din partea forțelor care care să vină de pe uscat din zona litoralului. Un desant în sine deci nici nu poate fi vorba pentru că nu va putea fi susținută ofensiva de pe mare”, a explicat contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea.

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic, în care contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea a făcut o analiză a războiului din Marea Neagră și a Forțelor Navale Române

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel