Submarinele românești în Marea Neagră încep să prindă contur: România a făcut un pas mare în achiziția de submarine

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in
Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in

Continuă să curgă veștile bune în ceea ce privește programul de modernizare și de înzestrare pentru Armata României. Vestea bună de azi vine pentru Marină, în contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurilor de atribuire aferente pentru mai multe programe de înzestrare dedicate Forțelor Navale Române. 

Potrivit documentului oficial pe care DefenseRomania l-a consultat, printre programe se numără și programul de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”. Un alt program de înzestrare pentru Marină specificat în document este achiziția de nave de tip vânător de mine. Totodată, vor fi modernizate și navele purtătoare de rachete aflate în dotarea Forțelor Navale Române.

În ceea ce privește achiziția de submarine, documentul oficial specifică: „Programul de înzestrare constă în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață și antisubmarin prin înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave de tip submarin în scopul obținerii unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ - strategic concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau în zonele litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc,departe de bazele navale proprii”.

De precizat că e nevoie de aprobarea Parlamentului pentru achiziții egale sau mai mari de 100 de milioane de euro.

Nu se precizează însă numărul de submarine, precum nici suma estimată a achiziției.

 

Submarine franceze Scorpene pentru România

 

2. Submarin f... (submarin-scorpene-franta_99712600.jpg)

Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group

Amintim că În vara anului trecut România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.

Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții navali atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.

România nu mai deține niciun submarin operațional. Ultima astfel de navă, Delfinul, se află la cheu încă din 1996.

În ceea ce privește scrisoare de intenție privind achiziția de submarine franceze din clasa Scorpene, trebuie menționat faptul că dimensiunea acestor submarine variază între șaizeci și șaptezeci.

Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia.

Marocul a cumpărat de la compania franceză asemenea nave. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat și ele o serie de submarine din această clasă.

CITEȘTE ȘI: De ce nu mai poate fi salvat submarinul Delfinul. Bateriile sunt ultima problemă pe care o are singurul submarin al României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel