Scutul spațial antirachetă al Rusiei prinde contur

Eduard Pascu |
Data publicării:

Moscova a dezvăluit miercuri unele detalii ale scutului său spaţial antirachetă, a doua zi după votul din Congresul american pentru înființarea Forţei Spaţiale, relatează France Presse, transmite paginaderusia.

Acest sistem este destinat detectării din spaţiu a momentului în care sunt lansate rachetele balistice, traiectoria lor şi zona vizată. El a primit numele de „Kupol” („Domul”), potrivit documentelor prezentate de Statul major rus ataşaţilor militari străini aflați la post în Moscova.

Trei sateliţi de avertizare timpurie „Tundra” au fost deja plasaţi pe orbită ca parte a acestui program demarat în 2015. Componența sistemului „Kupol”, este echivalentă cu sistemul american SBIRS (Sistemul spaţial infra-roşu n.r.).

Potrivit lui Valeri Gherassimov, şeful Statului Major rus, satelitul lansat recent pe orbită „a mărit semnificativ capacitatea Rusiei de a detecta lansările de rachete balistice”.

Briefingul de la Ministerul Apărării rus are loc la doar o zi după ce Congresul american a votat o lege prin care se acordă 738 miliarde de dolari, la cererea președintelui Donald Trump, pentru înființarea „Forţei Spaţiale”, a şasea ramură a forţelor armate americane și plasată sub autoritatea US Air Force.

Rusia, care dispune din 2015 de o „forţă spaţială” integrată în forţele sale aeriene şi al cărei rol principal este lupta antirachetă, acuză Statele Unite de ani de zile că vor să militarizeze spaţiul, una dintre ultimele sfere de cooperare între cele două puteri rivale.

În 2018, Statele Unite, care suspectează la rândul lor Rusia că încearcă să dezvolte arme spaţiale, s-au declarat alarmate de „comportamentul foarte anormal” al unui satelit rus. Moscova a denunţat „acuzaţii nefondate”.

Moscova se laudă la rândul său că este în fruntea dezvoltării armelor „invincibile” capabile să depăşească scuturile existente, precum rachetele hipersonice Avangard, rachetele intercontinentale Sarmat sau rachetele de croazieră Burevestnik, care ar trebui să aibă o „rază de acţiune nelimitată”.

Vezi și: Rusia vrea să instalaeze un "dom" pentru apărare aeriană cu rachete S-400 deasupra regiunii sale arctice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel