Scurgere de informaţii clasificate: Egiptul intenţiona să furnizeze în secret Rusiei peste 40.000 de rachete

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem egiptean de apărare aeriană, prezentat militarilor ruși în timpul exercițiului militar "Săgeata Prieteniei-2019". Sursa foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă.
Sistem egiptean de apărare aeriană, prezentat militarilor ruși în timpul exercițiului militar "Săgeata Prieteniei-2019". Sursa foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă.

Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi le-a cerut înalților oficiali militari egipteni, în perioada anterioară, să producă până la 40.000 de rachete care să fie expediate în secret în Rusia, potrivit unui document de informații american divulgat luni de Washington Post.

Documentul, din 17 februarie 2023, conținea discuții între președintele egiptean și înalți oficiali militari din țara sa, făcând referire la un plan de aprovizionare a Rusiei cu obuze de artilerie și muniție. Potrivit documentului, Sisi le-a cerut oficialilor să păstreze secrete producția și transportul rachetelor "pentru a evita problemele cu Occidentul".

Răspunzând la întrebările legate de document și de validitatea discuțiilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe egiptean, ambasadorul Ahmed Abu Zeid, a declarat: "Poziția Egiptului de la început s-a bazat pe neamestecul în această criză și pe angajamentul de a menține relații egale între cele două părți", subliniind poziția țării sale de susținere a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional în rezoluțiile Adunării Generale a Națiunilor Unite. Continuăm să îndemnăm părțile să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Nu suntem la curent cu vreo implementare a acelui plan", a declarat un oficial al guvernului american, care a discutat cu Washington Post sub condiția anonimatului. "Nu am văzut așa ceva să se întâmple".

"Egiptul este unul dintre cei mai vechi aliați ai noștri din Orientul Mijlociu", a declarat pentru Washington Post senatorul democrat Chris Murphy, membru al Comisiei pentru relații externe și credite din Senat. "Dacă este adevărat că Sisi produce în secret rachete pentru Rusia care ar putea fi folosite în Ucraina, atunci avem nevoie de o evaluare serioasă a stării relației noastre".

Demersul Egiptului de a furniza rachete Rusiei, în cazul în care ar avea loc, poate duce la o criză în relațiile egipto-americane, deoarece Cairo, în ciuda relației sale strânse cu Moscova, continuă să beneficieze de parteneriatul său cu Statele Unite. Washingtonul a oferit Egiptului de-a lungul deceniilor peste un miliard de dolari anual, la nivel de asistență de securitate.

Potrivit ziarului, documentul nu menționează clar motivul interesului Rusiei pentru obținerea de rachete, dar se știe că armata rusă consumă cantități uriașe de muniție în războiul împotriva Ucrainei. Este de remarcat faptul că Washingtonul a susținut în ultimul timp că Coreea de Nord furnizează în secret Rusiei obuze de artilerie și că China se gândește la asta.

Sarah Margon care este nominalizată pentru a servi ca secretar de stat adjunct pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă în administrația Biden. a declarat: "Vânzarea și livrarea deliberată de rachete către guvernul rus, care a comis crime de război atroce, depășește cu mult un comportament acceptabil, în special pentru un aliat aparent apropiat al Statelor Unite", adăugând că ceea ce a fost dezvăluit în document, dacă este adevărat, "ridică întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să continue să apere și să sprijine Egiptul".

Michael Wahid Hanna, director de programe americane la International Crisis Group, a declarat, într-un interviu pentru Washington Post, că administrația Biden conduce eforturile occidentale de a refuza Rusiei și mercenarilor săi tehnologia și armele necesare războiului său din Ucraina și pentru a pedepsi adversarii americani, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord, care au făcut acest lucru. Deci ideea că Egiptul intenționează să joace acest rol este o jenă pentru Statele Unite", a spus acesta.

Moscova și Cairo au semnat recent mai multe acorduri importante, inclusiv un acord pentru construirea unui depou imens în Egipt. Anul trecut, compania de stat rusă de energie atomică, Rosatom, a început construirea primei centrale nucleare din Egipt.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel