Scurgere de documente secrete: La presiunea SUA, Egiptul a renunțat la furnizarea de rachete Saker-45 către Rusia și a ajuns la polul opus: Pune umărul la înarmarea Ucrainei

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Brigada 173 Aeropurtată a Armatei SUA pregătește proiectile de 155 mm pentru un obuzier M777
Foto: Brigada 173 Aeropurtată a Armatei SUA pregătește proiectile de 155 mm pentru un obuzier M777

Un nou document scurs a dezvăluit că Egiptul a retras planul inițial de a furniza rachete Rusiei în martie, după intervenția administrației președintelui american Joe Biden.

Potrivit ziarului Washington Post, citând documentul, Egiptul, după ce a oprit acordul cu Moscova, a fost de acord să vândă Statelor Unite obuze de artilerie de 152 mm și 155 mm pentru a le transfera în Ucraina, în urma discuțiilor cu Washingtonul din luna martie.

2. Piesă de a... (piesa-de-artilerie-americana-m777-de-155-mm--foto-armata-sua_89112600.jpg)

Piesă de artilerie a SUA M777, cu muniție de 155 mm. Foto: U.S. Army

Săptămâna trecută, Washington Post a dezvăluit, citând documente scurse, un plan al președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi de a furniza Rusiei până la 40.000 de rachete Saker-45 de 122 mm, plan care a fost oprit la începutul lunii martie.

Documentul anterior susținea că Sisi și-a instruit subalternii să păstreze secretul planului "pentru a evita problemele cu Occidentul". Potrivit noului document, Egiptul intenționează să-și folosească capacitatea de a produce arme pentru Ucraina ca mijloc de a obține materiale militare americane avansate.

Washingtonul a căutat de multă vreme noi susținători pentru lupta forțelor ucrainene împotriva Rusiei, inclusiv ajutoare cu muniții atât de necesare.

 

Deși are o relație privilegiată cu SUA, Egiptul e un aliat major al SUA în Orient și beneficiază de ajutor militar american

 

Deși Egiptul se bucură de o relație diplomatică și militară de lungă durată cu Rusia, timp de decenii a fost un aliat major al SUA în Orientul Mijlociu și primește peste un miliard de dolari anual în ajutor militar american.

Michael Hanna, director de program la International Crisis Group, a declarat: "Simplul fapt al concurenței (cu Rusia) creează oportunități pentru câștiguri ușoare din partea Statelor Unite și se poate imagina că acest lucru va fi în detrimentul agendei democrației și drepturilor omului".

Statele Unite au exercitat presiuni asupra Egiptului în chestiuni legate de drepturile omului, printre care întemnițarea pe scară largă a activiștilor care se opun lui Sisi.

Anul trecut, Washingtonul a oprit o mică parte din ajutorul său militar pentru Egipt, invocând îngrijorări legate de acest model de represiune.

 

Poziția Egiptului după scurgerile de informații secrete

 

3. Sursă foto... (eurofighter-f-16-marea-britanie-egipt-piramide_92542700.jpg)

Foto: Royal Air Force

Ministerul egiptean de Externe nu a răspuns solicitărilor de a comenta noile documente dezvăluite. Cu toate acestea, după documentul inițial privind producția de rachete pentru Rusia, presa de stat egipteană a relatat că oficialii au negat afirmația, spunând că este "nefondată".

La rândul său, un oficial înalt al administrației Biden a spus: "Egiptul este un partener apropiat și suntem în mod regulat implicați cu conducerea sa într-o serie de probleme regionale și globale".

Unul dintre ambasadorii occidentali la Cairo a declarat că scurgerile de informații indică faptul că Egiptul "a subestimat răspunsul SUA la posibilele livrări de arme către Rusia" și dorea să "maximizeze beneficiile ambelor părți".

La rândul său, un fost oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA în timpul administrației Obama a afirmat că era obișnuit ca Egiptul să se folosească de Rusia pentru a influența Washingtonul.

După lovitura de stat condusă de Sisi și evenimentele ulterioare care au determinat guvernul SUA să revizuiască ajutorul acordat Egiptului, Cairo a sugerat că s-ar putea "îndrepta către Rusia", o amenințare care "a rezonat cu unii înalți oficiali la acea vreme", a menționat fostul oficial american, sub protecția anonimatului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel