Sârbii întorc spatele energiei rusești? Vucic plănuiește să participe la infrastructura energetică din Balcani. România, posibil partener

Președintele sârb Aleksandar Vučić a spus că Serbia pregătește șase proiecte care ar trebui să o ajute să nu mai depindă de ruși.

Serbia ia în considerare posibilitatea de a cumpăra de la compania rusă Gazprom Neft pachetul majoritar de acțiuni la compania energetică de stat Naftna industrija Srbije (NIS), scrie Financial Times.

Președintele sârb Aleksandar Vučić susține că Serbia nu dorește să depindă energetic atât de mult de Rusia, care se află în prezent sub sancțiuni internaționale din cauza războiului din Ucraina, și că pregătește șase proiecte în acest sens, inclusiv o cooperare mai strânsă cu Ungaria.

”Este o nebunie că nu am discutat despre cooperare și nu am construit această infrastructură mai devreme - a spus Vučić. „Noi, în Europa, nu suntem obișnuiți cu războaie, dar acum situația este alta. Aproape totul s-a schimbat. De aceea ne grăbim", a adăugat președintele sârb.

În ultimii ani, Serbia și-a cumpărat toate gazele și jumătate din petrolul din Rusia., dar o nouă rundă de sancțiuni, care privesc transportul de petrol pe conducte, va lovi Rusia în decembrie anul acesta. Dacă Bruxelles-ul anulează excepția pe care a acordat-o anterior Serbiei, NIS nu va mai putea coopera cu entități din Uniunea Europeană., iar NIS va putea să-și închidă activitatea, pentru că își primește tot petrolul prin țările UE.

Potrivit mai multor surse, guvernul sârb și compania energetică maghiară MOL, au luat în considerare cumpărarea unui pachet majoritar de acțiuni la NIS. Cu toate acestea, negocierile au stagnat.

NIS funcționează în prezent normal pentru că și-a adaptat instalațiile pentru a putea procesa petrolul din Irak și pentru că Bruxelles-ul l-a scutit de sancțiunile pe care le-a impus Rusiei.

Totuși, Vučić a spus că Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie să ia în considerare toate opțiunile, inclusiv preluarea NIS și cooperarea cu alți furnizori.

Președintele sârb, care a câștigat un alt mandat prezidențial în aprilie a acestui an, plănuiește să investească miliarde de dolari în îmbunătățirea infrastructurii energetice în următorii ani. Planul include conducte de petrol și gaze către Bulgaria, România, Macedonia de Nord și posibil Muntenegru.

Luna trecută, Vučić a discutat despre diversificarea energetică a Serbiei cu premierul ungar Viktor Orban. În cadrul întâlnirii s-a discutat,, conectarea Serbiei la rețeaua energetică maghiară și parteneriatul în domeniul energiei electrice. Dacă cele două țări ajung la un acord, Serbia ar putea primi aproximativ 600 MW de energie electrică.

Serbia trebuie să importe 10% din necesarul său de electricitate, iar în lunile de iarnă acest necesar creşte până la 20%-30%, spun oficialii sârbi.

În ceea ce privește gazul, cooperarea sârbo-bulgară în acest plan ar permite Serbiei să importe suplimentar 1,8 miliarde de metri cubi în fiecare an, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea de gaz consumată de sârbi într-un an. Serbia este, de asemenea, în prezent negocieri cu Azerbaidjan.

Vučić a spus că Serbia ar putea accesa gazoductele transadriatice și trans-anatoliene și terminalele de GNL din Grecia folosind gazoductul care o va conecta cu Macedonia de Nord. „Totul face parte din planul nostru de diversificare”, spune Vučić.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel