La finalul săptămânii trecute a avut loc la București conferința „Republic of Korea - Romania Defense Conference”, organizată de Ambasada Coreei la București, eveniment major la care DefenseRomania a fost partener.
În cadrul conferinței au fost prezentate soluții privind dezvoltarea cooperării în domeniul apărării între cele două state. La eveniment au luat parte înalți oficiali politici și militari din Coreea, precum și din România. Au fost de asemenea prezenți reprezentanți ai tuturor statelor aliate.
Mari companii din Coreea, unele deja cu investiții importante în România, au luat de asemenea parte la conferință. Au fost prezenți cei de la Hanwha Aerospace, LIG Nex1, Hyundai Rotem sau KAI.
Dacă în ceea ce privește cooperare pe sisteme terestre există deja contracte semnate pentru obuziere de 155 mm K9 Thunder și lansatoare MANPAD Chiron, un domeniu de interes ar putea fi și cel naval.
Iar România are cu siguranță nevoie de dezvoltarea cât mai rapidă a capacităților forțelor navale în contextul războiului din Marea Neagră declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Photo source: AITELLY
României are ușa deschisă pentru drone și modificarea navelor actuale. O mare putere deja a urmat exemplul
Ucraina a oferit multe lecții lumii întregi în ceea ce privește lupta maritimă. În cadrul conferinței de la București, Park Gibeom, reprezentant al KRIT (Korea Research Institute for Defense Technology Planning and Advancement), a precizat că războiul din Marea Neagră e una din lecțiile pe care, inclusiv industria coreeană, le învață.
E vorba de modalitatea în care Ucraina reușește, lipsită de orice flotă, să țină în șah Flota rusă la Marea Neagră.
E de subliniat că Marina Ucrainei nu are capacități navale în timp ce Rusia dispunea la începutul războiului de o forță navală uriașă în comparație cu cea ucraineană, în Marea Neagră și nu numai.
„În baza acestor lecții cred că România și Coreea ar putea coopera, atât în ceea ce privește sistemele de armament și tehnologiile viitoare. În sprijinul acestei idei, KRIT sugerează două propuneri: modificarea sistemelor actuale de armament și sisteme antinavă”.
Prima propunere vizează modificarea și îmbunătățirea la noile cerințe ale actualelor sisteme de armament, cu implicarea atât a industriei de apărare din România, cât și din Coreea.
Așadar, KRIT dorește o cooperare cu industria de apărare din România. Agenția de dezvoltare din Coreea e capabilă să se plieze nevoilor navale ale României.
Reprezentantul KIRT a dat exemplul Arabiei Saudite, statul care tinde să devină puterea hegemonă în Orientul Mijlociu. Aici, KRIT împreună cu compania LIG Nex1 au reușit cu succes să se plieze pe nevoile Arabiei și să integreze rachete de suprafață - navă pe navele statului din Orient.
Navă FPB 2200. Photo source Couach
„Recent au existat numeroase amenințări a dronelor în Marea Roșie și în alte regiuni. KIRT și LIG Nex1 au modificat rachete antinavă în așa fel încât să poată fi integrate în vasele de suprafață pentru a îndeplini una din nevoile Arabiei Saudite. Acum cooperăm cu Marina Statelor Unite în ceea ce privește dronele maritime. Suntem deschiși unei cooperări diversificate și cu România. Putem avansa împreună la următorul nivel”, a subliniat Park Gibeom, reprezentant al KRIT, în cadrul „Republic of Korea - Romania Defense Conference”.
Nave FPB 2200. Photo source Couach
Chiar dacă nu a numit sistemul, referirea era cu siguranță la navele de patrulare FPB 2200, produse de americanii de la Couach, și pe care saudiții au solicitat integrarea sistemelor anti-navă coreene Low-Cost Guided Imaging Rocket (LOGIR).
Acesta e unul din exemplele de succes prin care industria de apărare coreeană se poate plia pe nevoile fiecărei țări.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News