Rușii susțin că au găsit soluția împotriva Starlink: Sistemul ”Borshevik” va descoperi stațiile folosite de armata ucraineană

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.

Peste 20.000 de astfel de terminale operează în prezent în Ucraina și stau la baza comunicațiilor Forțelor Armate ucrainene. Acestea sunt incluse în sistemul informatic Krapiva pentru conducerea trupelor și a focului. Nu este un secret pentru nimeni că Elon Musk le-a oferit gratuit Kievului. Astăzi, militarii din cadrul Forțele Armate ale Ucrainei nu își pot imagina ducerea luptelor fără accesul la Internet. Partea rusă apreciază însă că acest lucru se va termina în curând.

Inginerii ruși, conduși de Alexei Tsarkov, susțin că au găsit capacitatea de a determina cu exactitate locația terminalelor Starlink, după care distrugerea lor devine o chestiune de tehnologie.

Dezvoltarea internă rusă este un complex mobil de goniometrare denumit Borshchevik. Acesta poate să detecteze și să determine locația terminalelor Starlink, într-un sector de 180 de grade, la o distanță de până la 10 kilometri, potrivit producătorului.

Stabilirea locației echipamentelor de abonat Starlink este efectuată cu o precizie suficient de mare. Timpul de goniometrare este mai mic de două minute, iar scanarea completă, ținând cont de mutarea în alt punct, este de aproximativ 15 minute. Simultan, pot fi determinate coordonatele a cel puțin 64 de terminale Starlink.

Specialiștii ruși apreciază că, în prezent, este extrem de important să se identifice terminalele satelitare aflate pe aliniamentul de contact. Acest lucru permite ca, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi și noapte, fără utilizarea dronelor, să se determine foarte precis locația grupurilor inamice. Funcționarea terminalelor este un factor principal de demascare a locației acestora. Dacă există un terminal care funcționează, atunci există un inamic.

Capacitatea de a instala complexul de goniometrare pe șasiul unei mașini îi permite să fie utilizat foarte mobil, ceea ce este important pe liniile de contact. Autonomia de lucru este asigurată de o sursă de alimentare compactă sau cu ajutorul sistemului de alimentare al vehiculului. Complexul Borshchevik a fost testat în zona de război din Ucraina, iar rezultatele au fost considerate de militarii ruși drept impresionante. Au fost determinate nu numai pozițiile bateriilor de artilerie atent camuflate, ci și locurile de concentrare a infanteriei ucrainene, care nu mai poate lupta fără Internet. De asemenea, au fost identificate și baze ale mercenarilor străini.

Prelucrarea datelor primite cu privire la locația terminalelor Starlink a fost efectuată într-o interfață modernă, ale cărei informații au fost transmise prin diferite canale de comunicații către echipajele de artilerie. Pozițiile inamice au fost imediat acoperite fie de lansatoare multiple de proiectile reactive, fie de rachete dirijate de înaltă precizie de tip Krasnopol.

Specialiștii ruși afirmă că “nu există nicio îndoială că acolo unde va funcționa Borshchevik, nu va fi loc pentru terminalele Starlink. Și întregul sistem de suport informațional al Forțelor Armate ale Ucrainei se va prăbuși. Meritul pentru acest lucru aparține oamenilor de știință și inginerilor Întreprinderii de armament din Sestroretsk”.

Surse: riafan.ru, ng.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel