Rușii spun că legenda F-16 de „ucigaș de MiG-uri” s-ar spulbera în Ucraina. Apel la un episod bizar: Un sistem S-200 a doborât un F-16

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum

Mai mulți experți ruși au analizat posibilitatea ca Ucraina să primească avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon.

Ucraina pune presiune pe Occident de mai multe luni pentru a primi avioane de luptă occidentale. Până acum fără succes însă.

Deși s-a vorbit de mai multe tipuri de aeronave, inclusiv Gripen sau Eurofighter, cel mai vehiculat scenariu în cazul în care aliații vor „debloca” ajutorul militar constând în avioane de luptă ar fi însă F-16 Fighting Falcon.

Recent, premierul Olandei, Mark Rutte a precizat că guvernul olandez, împreună cu partenerii săi, ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16.

"Discutăm intens problema F-16 cu Danemarca, Marea Britanie și alte câteva state din Europa, precum și cu SUA", a precizat Rutte.

Mai mult, în această vară, piloții ucraineni vor urma un curs de zbor de bază în Marea Britanie, pentru a adapta programele actuale de pregătire la nevoile ucrainene. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul britanic Rishi Sunak în timpul unei întâlniri cu Volodimir Zelenski la Londra.

Totodată, Kievul a anunțat în aceste luni și programe de pregătire a piloților în SUA.

Programe, discuții și tatonări există astfel, dar până în prezent nu s-a luat vreo decizie la nivel oficial privind livrarea de avioane de luptă occidentale. Situația e mult mai complexă, F-16 fiind o mașinărie de luptă sofisticată și sensibilă, iar infrastructura, starea aerodromurilor și problema tehnicienilor de la sol fiind cel puțin la fel de importante precum piloții.

 

Rușii spun că SUA periclita vânzările externe dacă vor dona F-16 Ucrainei

 

2. F-16 al SU... (f-16-sua_49062000.jpg)

F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Publicația pro-Kremlin Vzgyad analizează posibilitatea ca Ucraina să primească F-16, cea mai vehiculată opțiune. Mai mulți experți și piloți ruși își exprimă opinia, unii fiind sceptici că SUA vor da undă verde unui asemenea transfer. Desigur, același lucru era menționat și acum un an cu privire la tancurile occidentale.

Un lucru e cert, experții ruși, la unison, declară că F-16 Fighting Falcon, cel mai popular avion de luptă și printre cele mai bune avioane produse vreodată, nu ar avea nicio șansă în fața sistemelor antiaeriene rusești și a aviației militare ruse în Ucraina.

Experții ruși admit faptul că F-16 sunt avioane performante, consideră că sunt de nivelul Su-35, dar desigur, cum altfel, inferioare, însă arată că cel mai probabil dacă Ucraina ar primi F-16 ar primi versiuni mai vechi. Aici rușii ar putea-o „nimeri”.

„Ucraina vrea să obțină F-16 deoarece caracteristic se apropie mai mult de MiG-29 și ar fi mai ușor pentru piloți antrenamentul. În plus F-16 e chiar peste F-35 în ceea ce privește fiabilitatea și manevrabilitatea. Dar cred că SUA se vor opune furnizării de F-16 către Ucraina. Avionul are un potențial de export destul de mare”, precizează Yuri Knutov, prezentat de sursa citată ca expert militar.

 

Legenda „ucigașului de MiG-uri” s-ar spulbera în Ucraina, spun rușii care dau exemplul unui episod cu S-200

 

3. Un F-16 al... (f-16-sua-avion_80235000.jpg)

Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes

Expertul rus spune că livrarea de F-16 în versiuni mai vechi către Ucraina ar spulbera legenda avioanelor de generația a 4-a americane ca fiind „ucigașele de MiG-uri”, cu referire la perioada Războiului Rece, unde SUA și URSS se confruntau prin proxy și unde F-16 au reputat numeroase victorii aeriene împotriva MiG-urilor sovietice.

„Dar cred totuși că SUA se vor opune furnizării de F-16 către Ucraina. 

„În SUA F-16 e prezentat ucigașul de MiG-uri ca urmare a războaielor din anii 1980 din Orientul Mijlociu. Nu e neapărat surprinzător, pentru că în acele conflicte au luat parte avioane din generații diferite, iar F-16 americane erau mai noi”, a adăugat Knutov.

„F-16 ar fi folosite pentru a sprijini trupele de la sol în timpul contraofensivei. Dar avem o mulțime de opțiuni pentru a doborâ F-16. În plus față de sistemele de apărare antiaeriană avioanele Su-30 sau MiG-35 pot fi folosite pentru a doborâ F-16. În Siria în 2018 un F-16 a fost doborât de un sistem antiaerian sovietic de tip S-200”, a conchis Knutov.

Un alt expert rus e de părere în schimb că dacă Ucraina va primi F-16 va fi decisiv armamentul pe care avioanele îl vor putea integra. O astfel de opțiune sunt rachetele britanice cu rază lungă Storm Shadow.

CITEȘTE ȘI: România va achiziționa F-35, dar marea întrebare e numărul lor. Gen. (r.) Mîndrescu: O flotă mixtă F-35 și F-16 - cel mai probabil scenariu după 2030

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel