Rușii spun că au integrat rachete H-31 Krypton pe avioanele de vânătoare Su-30SM care au lovit deja ținte din Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că avioanele de vânătoare multirol de tip Su-30SM ale Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) folosesc rachete supersonice H-31 în luptele din Ucraina.

“În zona de desfășurare a operației militare speciale din Ucraina, avioanele Su-30SM aparținând Aviației navale a FRMN folosesc rachete dirijate H-31, cunoscute în Occident sub denumirea de Krypton”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor sale, aceste rachete de aviație au „demonstrat deja o mare eficiență în timpul întrebuințării împotriva diverselor ținte ale Forțelor Armate ucrainene”. 

“Cu ajutorul rachetelor antiradiolocație H-31P, avioanele de vânătoare Su-30SM au executat atacuri asupra stațiilor de radiolocație ucrainene din cadrul sistemelor de rachete antiaeriene și altor obiective terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Eficiența acestora a fost mare, iar loviturile au fost precise”, a declarat interlocutorul agenției.

 

E prima oară când rușii vorbesc despre H-31 Krypton integrate pe Su-30, considerate de generație 4++

 

Anterior, reprezentanții ruși nu au vorbit în mod oficial despre folosirea în Ucraina a rachetelor H-31 de la bordul avioanelor de vânătoare Su-30SM.

Militarii ruși au dat publicității o serie de materiale video privind întrebuințarea în luptă a avioanelor de vânătoare Su-35 și Su-30SM pentru executarea de atacuri asupra unor obiective ale infrastructurii militare a Forțelor Armate ucrainene. S-a precizat că în arsenalele avioanelor de vânătoare rusești se află rachete din clasele aer-sol și aer-aer, dar în imagini au fost prezentate rachetele antiradiolocație H-31P numai pe avioanele Su-35.

Su-30SM este ultima modificare a avionului greu de vânătoare de tip Su-30 de generație 4++, care dispune de o manevrabilitate superioară. Versiunile pentru export ale aeronavei sunt căutate, numai în India au fost livrate peste 200 de avioane Su-30MKI. În armata rusă, modificările avioanelor Su-30 au fost primite începând din anul 2010.

Avionul de vânătoare Su-30SM poate transporta o gamă largă de rachete aer-aer, aer-sol, precum și bombe, amplasate în 12 puncte de prindere de sub aripi. Aeronava dispune de un radar care permite urmărirea simulatană a peste 15 ținte aeriene, stabilirea priorităților și atacarea a patru dintre acestea. Distanța de detectare a țintei este de 140 de kilometri. Printre avantajele avionului Su-30SM se află posibilitatea de a parcurge o distanță de până la 3.000 de kilometri, fără rezervoare suplimentare suspendate și fără realimentare.

Rachetele antinavă și antiradiolocație din familia H-31 (AS-17 Krypton în clasificare NATO) sunt produse de corporația Armament tactic de rachete.

 

Despre rachetele H-31 Krypton

 

Krypton a devenit prima rachetă din lume produsă în serie, care este echipată cu un motor cu reacție combinat. Capabilitățile acestuia îi permit rachetei să efectueze un zbor la joasă altitudine (3-5 metri) și, în același timp să mențină o viteză de peste 2 Mach (mai mult de 2.300 de kilometri pe oră). Datorită acestui fapt și a manevrabilității ridicate, capacitatea de supraviețuire a rachetelor crește, în pofida utilizării mijloacelor de război electronic ale adversarului.

În prezent, există patru versiuni de rachete dirijate de aviație de mare viteză de tip H-31: antiradar H-31P și H-31PD, precum și antinavă H-31A și H-31AD. Astfel, cea mai recentă modificare H-31PD a fost concepută pentru distrugerea stațiilor radar ale sistemelor de rachete antiaeriane. Raza de lansare a rachetelor este de 250 de kilometri, acestea dispunând de un focos cu o greutate de până la 110 kilograme. Rachetele au un sistem de dirijare combinat, iar datorită razei de lansare mărite, posibilitate de lansare a unei lovituri preventive este crescută.

Comentariul autorului: În dotarea Aviației navale a FRMN se află o escadrilă de avioane de vânătoare Su-30SM cu 12 aeronave.

Aceasta este inclusă în compunerea Regimentului 43 Aviație de Asalt dislocat pe aerodromul din Saki (Crimeea). Cea de-a doua escadrilă a regimentului include bombardiere de front Su-24M și avioane de cercetare Su-24MR.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel