Rușii insistă că „rachete unice” 40N6 vor doborî avioanele F-16 ale Ucrainei de la sute de km distanță, iar în 20 de zile Ucraina nu va mai avea niciun F-16

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force via Unian
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force via Unian

În ciuda faptului că în cel mai fericit scenariu avioanele de producție americană F-16 Fighting Falcon ar ajunge sub comanda Ucrainei abia în primăvara - vara anului viitor, Rusia își reiterează teoria cu privire la faptul că F-16  vor fi „victime sigure” și ținte ușoare pentru apărarea antiaeriană rusă.

Nimeni nu se așteaptă ca F-16 să fie un „glonț de argint” pentru Ucraina, lucru recunoscut și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Mai ales din perspectiva numărului de avioane pe care ucrainenii le vor primi, dar și a faptului că ele vor ajunge etapizat.

În plus, nu trebuie uitat nici faptul că ucrainenii nu vor primi cele mai moderne versiuni ale F-ului 16, ci versiuni mai vechi, contând însă în mare măsură armamentul de care vor dispune avioanele. Mai exact e vorba de avioane în versiuni similare cu cele deținute și de România, trecute prin programul MLI.

F-16 vor putea însă să pună în mare dificultate operațiunile ofensive, dar și defensive ale invadatorului rus. Iar în acest context presa rusă se încurajează și reiterează faptul că avioanele de producție americană vor fi o țintă ușoară pentru apărarea antiaeriană rusă.

 

Rușii spun că „rachetele unice” cu rază lungă de acțiuni 40N6 ale sistemelor S-400 vor doborî avioanele F-16 de producție americană, de la sute de kilometri distanță. Ministerul Apărării din Rusia afirmă că în „20 de zile toate F-16 ucrainene vor fi doborâte”

 

2. Avioane de... (avioane-f-16-usafe_19035900.jpg)Avioane de luptă F-16 ale USAFE au sosit în România pe pentru a consolida în continuare ''NATO Air Policing'' în regiunea Mării Negre. Sursa Foto: NATO.

Publicația RIA Novosti, preluată de publicația Vzglyad, într-un material de propagandă pro-rusă, precizează că „unul din principalul mijloc de distrugere pentru avioanele de vânătoare F-16 furnizate Ucrainei de către Occident va fi cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană S-400”.

Potrivit sursei citate, rachetele 40N6 au fost deja utilizate în ceea ce ei numesc „operațiunea militară specială”, adică agresiunea rusă prin invadarea brutală a Ucrainei.

Presa rusă susține că sistemele S-400 se vor coordona cu aeronave cu rază lungă de tip A-50U pentru identificarea țintelor.

De precizat că luna trecută DefenseRomania a precizat despre rachetele 40N6, considerate și de ucraineni un pericol pentru viitoarele F-16, publicația noastră anunțând că până în 2027, Federația Rusă își propune să achiziționeze peste 1.000 de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune de tip 40N6 alocate sistemelor de rachete antiaeriene S-400.

Ruşii susțin că rachetele 40N6 poate lovi aeronave la o distanță de până la 380 de kilometri, ținte balistice la 15 kilometri și au o rază minimă de acțiune de 5 kilometri. Greutatea de lansare a acestei rachete este de 1,8 tone, lungimea fuzelajului este de 7,8 metri, iar viteza de zbor declarată este de până la 4.300 km/h.

Rușii declară că 40N6 are un sistem de ghidare combinat, cu ghidare activă și semi-activă, dar fără a da detalii. Prin urmare, putem doar presupune că capul de ghidare al rachetei poate funcționa în mod semi-activ în prima etapă a zborului timpul, iar apoi trecând la ghidare activă în etapa finală.

În plus, autoritățile ruse afirmă că avionul de supraveghere radar A-50U a fost adaptat pentru a desemna ținte aeriene pentru rachetele 40N6 lansate de pe S-400.

În ceea ce privește F-16, tot luna trecută, într-o teleconferință cu șefii Armatei ruse, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ruse vor distruge în 20 de zile toate avioanele F-16 pe care Ucraina le va primi de la statele occidentale.

 

F-16 pentru Ucraina, cu implicarea directă și a României

 

3. Ministrul ... (centrul-european-de-instruire-f-16-din-romania_71613900.jpg)Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie 2023, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești. Sursa Foto:MApN.

România va juca un rol esențial în așa-numitul program „F-16 pentru Ucraina”, în contextul în care în centrul de pregătire de F-16 din țara noastră se vor antrena și piloți ucraineni.

Ucraina va primi aproximativ 70 de avioane F-16 Fighting Falcon. Dintre acestea 42 vor fi donate de Țările de Jos (Olanda) și 19 vor proveni din Danemarca. Un al treilea donator de F-16 pentru Ucraina este Norvegia. Nu există o cifră oficială încă, dar se vorbește de la 5 la 12 avioane donate.

În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip. 

CITEȘTE ȘI: România a inaugurat Centrul de instruire F-16. Angel Tîlvăr: La Fetești vor fi antrenați noi piloți, dar și piloții care operează deja F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel