”Vom distruge toate F-16 ale Ucrainei în 20 de zile”. Șoigu face declarații triumfaliste, dar forțele sale au pierdut patru sisteme antiaeriene S-400 în ultima săptămână 

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)

Într-o teleconferință cu șefii Armatei ruse, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ruse vor distruge în 20 de zile toate avioanele F-16 pe care Ucraina le va primi de la statele occidentale.

Șoigu a făcut o trecere în revistă a succeselor Armatei ruse. Ministrul apărării susține că, în doar o lună, Rusia a distrus ”37 de avioane şi 6 rachete ATACMS” ale Ucrainei, un număr la fel de neverosimil cum sunt și procentele de 99% în favoarea anexării regiunilor ucrainene, obținute la referendumurile ilegale, organizate de Rusia în septembrie 2022.

Șoigu a mai menționat și avioanele de luptă F-16 promise Ucrainei de către partenerii săi occidentali: potrivit ministrului, rușii intenționează să le distrugă pe toate „în aproximativ 20 de zile”.

În timp ce ministrul Șoigu promite „victorii” strălucitoare, cele mai moderne sisteme antiaeriene rusești sunt luate la țintă de forțele ucrainene.

Totuși pentru reda cât mai corect raportul de forțe dintre sistemele S-400 rusești și aeronavele F-16 care vor ajunge în Ucraina, trebuie spus că Rusia are o apărare antiaeriană puternică, fapt recunoscut și de șeful armatei ucrainene.

Generalul Valeri Zalujnîi, într-un articol publicat de The Economist, remarca faptul că avioanele F-16 vor fi mai puțin utile” pentru Ucraina întrucât livrarea acestora vine cu întârziere.

Generalul ucrainean dezvăluie că noile versiuni ale rachetelor sistemelor rusești S-400 pot ajunge în orașul Dnipropetrovsk. ”Rusia și-a îmbunătățit apărarea antiaeriană: o versiune experimentală a sistemului de rachete S-400 poate ajunge în orașul Dnipro”.

 

Sistemele S-400 au slăbiciuni

Lansatoare antiaeriene S-300/S-400 (ministerul rus al apărării)

Până la intrarea în dotarea Forțelor Aeriene ucrainene a aeronavelor F-16, iată că forțele Kievului reușesc - cu ajutorul armelor occidentale de mare precizie - să mai ”curețe” din echipamentele moderne S-400, așa cum anunță și analiștii structurii de informații a armatei britanice.

Potrivit raportului, Federația Rusă preferă sistemele de apărare aeriană de înaltă tehnologie, cu rază lungă de acțiune, ca o componentă cheie a strategiei sale militare.

Raportul arată că Rusia a pierdut probabil cel puțin patru lansatoare de rachete de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune în urma atacurilor ucrainene în ultima săptămână.

Pe 26 octombrie 2023, presa rusă a raportat că trei lansatoare rusești SA-21 (S-400) au fost distruse în regiunea Lugansk. Pe 30 octombire, surse ucrainene au raportat pierderi suplimentare ale apărării aeriene ruse în Crimeea.

Pierderile vor forța Rusia să aducă echipamente din altă parte și acest lucru va duce probabil la o slăbire a sistemul de apărare aeriană în anumite zone ale frontului, mai notează analiștii britanici.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel