Rușii nu au încotro și grăbesc modernizarea Tu-160. Bombardierul Tu-160M va fi capabil să lanseze rachete hipersonice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tu-160M rus
Tu-160M rus

Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 30.12.2022, că încă două bombardiere strategice Tu-160M au fost predate pentru efectuarea testelor de zbor. 

“Alte două bombardiere strategice Tu-160M, dezvoltate de compania Tupolev, parte a OAK din cadrul corporației de stat Rostec, au fost predate pentru desfășurarea testelor de zbor. Este vorba despre un avion produs de la zero și unul profund modernizat din aeronavele aflate în exploatare”, se arată într-un comunicat de presă al OAK, preluat de agenția Interfax.

Potrivit informațiilor prezentate de reprezentanții corporației, în timpul testelor de zbor, vor fi verificate motoarele și sistemele avioanelor, precum și echipamentele electronice de la bordul acestora. “Ulterior, aeronavele vor fi predate beneficiarului pentru exploatare”, au menționat reprezentanții OAK.

Youtube video image

La rândul său, șeful Rostec, Serghei Chemezov, a declarat că, în anii următori, producerea aeronavelor de acest tip va fi intensificată.

“Avioanele Tu-160 reprezintă o componentă importantă a triadei nucleare a Federației Ruse și de aceea modernizarea aparatelor aflate în exploatare, precum și reluarea producerii de la zero a aeronavelor sunt prioritare pentru noi. Modernizarea bombardierelor a constat în primirea de noi echipamente radioelectronice de bord, a motoarelor de tip NK-32-02, precum și a altor sisteme, inclusiv a unor armamente noi”, a precizat Chemezov.

În luna mai 2015, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a solicitat reluarea producerii la Întreprinderea de aviație din Kazan a bombardierelor strategice Tu-160 (Lebăda albă), a căror construcție în serie a fost întreruptă în anii 1990.

Bombardierele capabile să poarte arme nucleare sunt construite într-o versiune nouă, respectiv Tu-160M. Spre deosebire de versiunea de bază, acestea vor avea posibilități crescute, iar noile motoare NK-32, din seria a doua, vor mări raza de acțiune a aeronavelor cu 1.000 de kilometri.

Primul prototip Tu-160M, Igor Sikorsky, a fost constituit pe baza unuia dintre avioanele aflate în exploatare.

Primul zbor al Tu-160M a fost efectuat pe 02 februarie 2020. De asemenea, pe 12 ianuarie 2022, a efectuat primul zbor și prima aeronavă Tu-160M construită de la zero.

Comentariul autorului:

Din datele prezentate de reprezentanții ruși rezultă faptul că cele două avioane transferate pentru începerea testelor, care vor efectua primele zboruri în perioada următoare, sunt a patra aeronavă profund modernizată și a doua aeronavă produsă de la zero.

Între timp, primele avioane de tip Tu-160M finalizează testele de zbor și vor fi livrate la trupe în cursul anului viitor. Potrivit planurilor curente, cel puțin trei bombardiere strategice Tu-160M vor fi introduse în dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) în anul 2023.

Pe lângă motoarele NK-32-02, elementul de noutate va fi reprezentat de posibilitatea amplasării la bordul noilor bombardiere a rachetelor hipersonice de tip Kinzhal.

Trebuie precizat faptul că, la sfârșitul anului trecut, în compunerea Aviației cu rază lungă de acțiune a fost inclus și primul regiment dotat cu avioane de vânătoare MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal.

Surse: militarynews.ru, bmpd.livejournal.com.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel