Rușii au prins gustul misiunilor de menținere a păcii. Fiecare Regiune Militară va avea propriile căști albastre

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 01.12.2020, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, că, în anul 2021, vor fi formate unități de menținere a păcii în fiecare Regiune Militară din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei.

Până la sfârșitul anului 2020, urmează să fie rezolvate toate problemele privind noile structuri organizatorice și efectivele acestor unități. Parametrii generali au fost deja stabiliți, iar acum sunt pregătite detaliile tehnice. În acest fel, mai multe unități rusești vor fi pregătite pentru desfășurarea misiunilor umanitare. Experții consideră că desfășurarea acestora în zonele de conflict poate fi mult mai rapidă decât în cazul contingentelor ONU, fapt ce a fost demonstrat în Nagorno-Karabah.

 

Structurile extinse

 

Potrivit surselor Izvestia din departamentul militar, noua structură organizatorică și de personal a unităților de menținere a păcii a fost deja stabilită. Se așteaptă ca aceasta să intre în vigoare anul viitor și mai rămân de finalizat doar câteva detalii tehnice.

În curând, în fiecare dintre Regiunile Militare (acum sunt patru, dar din anul 2021 și Flota de Nord va primi statut de regiune militară) un batalion de infanterie moto, o escadrilă de aviație, o companie de geniu și un detașament medical vor începe să se antreneze pentru misiuni de menținere a păcii. În plus, câte un batalion de infanterie marină din Regiunile Militare Vest, Sud și Est va fi inclus în categoria forțelor de menținere a păcii, precum și un batalion de desant-asalt al Flotei de Nord.

În prezent, sunt specializate pentru îndeplinirea acestor misiuni Brigada 15 Infanterie Moto (menținerea păcii) a Forțelor Terestre și Brigada 31 Desant-Asalt a Trupelor de Desant Aerian, două batalioane de poliție militară ale Regiunii Militare Sud  și o unitate medicală specială a Spitalului Militar Burdenko. Acestea sunt gata de luptă permanent și pot fi transferate în locația dorită în câteva zile.

Contingentele desfășoară pregătire suplimentară pentru îndeplinirea de misiuni  speciale. Militarii sunt pregătiți în limba engleză, drept internațional umanitar, soluționarea conflictelor, interacțiunea cu civilii, stabilirea punctelor de control și inspectarea vehiculelor.

Noile unități de menținere a păcii își vor păstra funcțiile de luptă și armele, dar vor fi supuse și unor proceduri de pregătire suplimentare. Misiunile pe care le pot îndeplini sunt exersate în cadrul exercițiilor obișnuite. Astfel, în timpul manevrelor de menținere a păcii „Frăția Indestructibilă-2019”, desfășurate la nivelul OTSC în Tadjikistan, unități de acest fel au dislocat o tabără de refugiați în zona de conflict, au organizat livrarea de alimente, apă și medicamente către aceasta, pe uscat și pe cale aeriană. Apoi au simulat salvarea echipajului unui avion de transport doborât de teroriști și eliberarea unei așezări ocupate de militanți.

Fostul secretar general adjunct al ONU, Serghei Ordzhonikidze, a reamintit faptul că trupele rusești au participat în mod activ la misiunile organizației încă din anii '90. Atunci țara nu avea unități și subunități specializate, care să fie instruite în mod constant pentru menținerea păcii. Formațiuni obișnuite ale Trupelor de Desant Aerian și ale altor categorii de trupe, echipate cu arme de calibru mic, au fost trimise în străinătate.

„S-a ajuns în situația în care soldații și-au revopsit căștile în albastru”, a precizat diplomatul.

În general, și atunci ca și acum, alți membri ai Consiliului de Securitate au fost foarte reticenți în a discuta despre operațiuni comune de menținere a păcii. Statele Unite nu participă la ele în principiu, argumentând că soldatul american nu poate îndeplini ordinele ofițerilor străini.

„Astăzi Rusia are unități specializate de menținere a păcii, care pot desfășura atât operațiuni militare, cât și operațiuni umanitare. Acestea pot ajunge rapid în zona conflictului și pot opri ostilitățile”, a adăugat Serghei Ordzhonikidze.

„Desfășurarea unităților rusești de menținere a păcii necesită mult mai puțin timp decât contingentele ONU”, a declarat expertul militar Viktor Murakhovsky pentru Izvestia.

„După ce decizia a fost luată în Karabah, a fost nevoie de o zi pentru ca forțele noastre să poată ajunge la destinație. ONU nu are un contingent militar permanent. Când Consiliul de Securitate decide să detașeze forțe de menținere a păcii, acesta indică, de obicei, și ce țări contribuie la formarea lor. Abia atunci începe planificarea, care în cel mai bun caz durează o lună. Dacă este urgent să se introducă forțe de menținere a păcii undeva pe o linie de demarcație, observatorii ONU vor ajunge acolo în câteva zile, iar contingentul militar în săptămâni sau chiar luni”, a spus Murakhovsky.

 

Oprirea războaielor civile

 

O nouă misiune a forțelor rusești de menținere a păcii a început în acest an. Decizia de a le introduce pentru a pune capăt conflictului din Nagorno-Karabah a fost luată de liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului pe 09 noiembrie. Câteva ore mai târziu, primele avioane cu „căști albastre” au aterizat în zonă. Luptătorii Brigăzii 15 Infanterie Moto au ocupat poziții între părțile aflate în conflict în cel mai scurt timp posibil și au asigurat întoarcerea refugiaților în regiune.

Acum, trupele ruse continuă să monitorizeze îndeplinirea condițiilor de încetare a focului și transferul regiunilor din Karabakh către Azerbaidjan, potrivit celor stipulate în acord. Acestea participă, de asemenea, la demarcarea noii frontiere dintre Armenia și Azerbaidjan, inclusiv în zona disputată, care traversează mina de aur Sotk.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării, forțele contingentului rusesc au degajat 29,07 hectare de teritoriu, 9,7 km de drumuri, 108 clădiri de locuințe și trei facilități sociale și au descoperit 968 de obiecte explozive. Pentru deminare, în Karabah au fost dislocați nu numai geniști, ci și roboți de geniu Uran-6.

Începând din anii 1990, forțele rusești de menținere a păcii au fost implicate în rezolvarea tuturor conflictelor din spațiul post-sovietic, care a apărut după prăbușirea URSS. Acum, un contingent rusesc se mai află în Transnistria.

În Tadjikistan, armata rusă a luat parte nu numai la încheierea războiului civil și la eliminarea consecințelor acestuia, ci a contribuit și la protejarea lungii frontiere a țării cu Afganistanul instabil.

Trupele rusești reprezintă și coloana vertebrală a contingentului comun de menținere a păcii al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, format în 2007. Acesta este conceput pentru a îndeplini misiuni pe teritoriul țărilor incluse în această structură. Dar, la primirea unui mandat de la Consiliul de Securitate al ONU pot fi implicate și în operațiuni în afara organizației.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel