Rusia sfidează orice normă de drept internațional și include pe lista neagră conducerea Curții Penale Internaționale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat participanților la parada navală care a avut loc la Sankt Petersburg şi la care au participat 33 de nave și 3.000 de militari. Sursa foto: Captura video din presa rusă de stat.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat participanților la parada navală care a avut loc la Sankt Petersburg şi la care au participat 33 de nave și 3.000 de militari. Sursa foto: Captura video din presa rusă de stat.

După ce în urmă cu două luni Rusia plasa un al treilea judecător al Curții Penale Internaționale (CPI) pe lista sa de persoane urmărite penal, acum Kremlinul a decis să treacă la măsuri “mai dure” prin includerea pe această listă a persoanelor din conducerea CPI.

Astfel, Ministerul de Interne al Rusiei a anunțat astăzi că i-a plasat pe președintele CPI, judecătorul Piotr Hofmański, pe prim-vicepreședintele CPI, judecătorul Luz del Carmen Ibáñez Carranza și pe judecătorul CPI Bertram Schmitt, pe lista sa de persoane urmărite la nivel federal.

Pe site-ul web al ministerului se precizează că toți cei trei judecători sunt „căutați în temeiul unui articol din Codul Penal”, dar nu se oferă alte informații despre acuzațiile aduse acestora.

În iulie, judecătoarea Tomoko Akane a fost declarată drept „căutată în temeiul unui articol din Codul Penal al Federației Ruse” și introdusă în baza de date online a Ministerului de Interne al Rusiei, de asemenea fără nicio mențiune despre presupusa vinovăție.

Reamintim că, în martie, CPI a emis mandate de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin și a comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, sub acuzația deportării ilegale a sute de copii din Ucraina, ceea ce reprezintă o crimă de război.

Rusia recunoaște că a transferat mii de copii din Ucraina, dar susține că acest lucru a fost făcut exclusiv pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de război.

Trei zile mai târziu de la decizia CPI, Rusia a răspuns mandatului Curții deschizând dosare penale împotriva procurorului Karim Khan și a judecătorilor care au ordonat arestarea lui Putin, inclusiv Akane și italianul Rosario Salvatore Aitala. Khan și Aitala au fost plasați pe lista de urmăriți a Rusiei în mai și, respectiv, iunie.

Trebuie precizat că Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al CPI, însă statele membre, printre care multe partenere ale Kremlinului, au obligația reținerii și extrădării persoanelor căutate de această instituție. Tocmai acest lucru l-a împiedicat pe Putin să fie prezent fizic la summitul BRICS desfășurat în august în capitala Africii de Sud, Johannesburg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel