Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem

Tudor Curtifan |
Data publicării:

În urmă cu câteva luni în Duma de Stat din Rusia a fost înregistrat un proiect de lege care anulează condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 între Germania nazistă și URSS.

Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, și sunt semnale în acest sens având în vedere poziția președintelui Vladimir Putin, Federația Rusă ar revoca o rezoluție pe care tocmai Sovietul Suprem a luat-o: Pe 24 decembrie 1989, sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, URSS a condamnat infamul pact de neagresiune Ribbentrop-Molotov.

Decizia istorică prin care URSS își recunoștea vina cu privire la cele întâmplate în 1939 e pe cale să fie revocată de actuala putere de la Kremlin.

Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939, între URSS și Germania nazistă, pe atunci aliați, prevedea protocoale secrete prin care cele două puteri își împărțeau între ele zona de influență din Europa Centrală și de Est. În ceea ce privește țara noastră, pactul pecetluia soarta Basarabiei, pe atunci parte a țării-mamă - Regatul României.

 

Rușii se spală pe mâini. Putin spune că vina pentru tragedia Poloniei aparține exclusiv conducerii poloneze

 

Semnalul rescrierii istoriei e dat chiar de „țarul” de la Kremlin. Într-un amplu și rar interviu acordat prestigioasei reviste americane „National Interest”, în luna iunie a acestui an, Vladimir Putin a respins acuzele cu privire la cooperarea dintre URSS și Germania nazistă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin a precizat atunci că „vina pentru tragedia pe care Polonia a suferit-o aparține în totalitate conducerii poloneze care s-a opus formării unei alianțe militare între Marea Britanie, Franța și URSS și care s-a bazat doar pe ajutorul partenerilor săi occidentali”.

La Chișinău, în cursul zilei de ieri, mișcarea politică „Unirea” a organizat o acțiune de prezentare a proiectului de lege al Federației Ruse de anulare a condamnării pactului Ribbentrop-Molotov.

Potrivit portalului de peste Prut, Tribuna.md, liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă a afirmat: „Este de datoria noastră ca la 80 de ani de la actul criminal, care a avut loc în anii 40, și anume ocupația Basarabiei, să arătăm cum au comis Hitler și Stalin acele crime. Astăzi este de nepermis ca Rusia să se spele pe mâini și să considere că ce a fost atunci este o regulă pe ordinea zilei. Lucrurile trebuie să fie obiective”, a spus Chirtoacă.

În contextul acțiunii organizate, mișcarea a lansat și o expoziție la monumentul lui Ștefan cel Mare. Aceasta va putea fi văzută până la sfârșitul anului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel