Rusia poate sta mai liniștită. NATO va anunța că în Europa nu vor fi instalate rachete nucleare

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele membre ale NATO sunt pregătite să anunțe în mod oficial decizia de a nu instala rachete nucleare cu bazare terestră în Europa. Foarte probabil, anunțul va avea loc după întâlnirea la nivel de șefi de state care va avea loc mâine, 14 iunie, la Bruxelles, a informat Defense News.

Decizia reia o poziție anterioară exprimată de secretarul general Jens Stoltenberg și este deja formulată în proiectul comunicatului ce urmează a fi emis imediat după finalizarea summitului NATO de luni, potrivit informațiilor furnizate de un consilier din cadrul Senatului SUA și a unui oficial european, care au acceptat să vorbească despre document sub condiția anonimatului.

Măsura este văzută ca o modalitate de atenuare a tensiunilor cu Moscova și de a iniția un dialog pe tema controlului armamentului nuclear înaintea summitului SUA - Rusia ce va avea loc două zile mai târziu, pe 16 iunie, la Geneva.

Dezbaterea din interiorul NATO are loc în contextul în care Alianța deține informații potrivit cărora Moscova va propune un nou moratoriu asupra dislocării rachetelor nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune cu bazare terestră, așa-numitul Tratat INF dintre SUA și Rusia.

Informațiile legate de acest aspect au apărut încă de săptămâna trecută pe surse deschise din presa rusă, însă până în prezent nicio parte nu a formulat o poziție oficială legată de acest aspect.

Desfășurarea de noi rachete terestre în Europa, de către NATO, este mai mult o problemă teoretică. Stoltenberg a declarat pentru prima dată anul trecut, după o întâlnire a Grupului de Planificare Nucleară al Alianței, că nu există planuri de a face acest lucru, deși a menționat că unii aliați intenționează să achiziționeze noi sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă.

După ce administrația Trump și, implicit NATO, au respins moratoriul propus de Rusia în 2019, președintele francez Emmanuel Macron a cerut reconsiderarea acestuia.

În cazul în care interzicerea rachetelor nucleare cu baza la sol în Europa va deveni oficială, Biden, a cărui aprobare este necesară pentru validarea comunicatului, ar primi pe de o parte aprecieri din partea susținătorilor controlului armelor, iar pe de alta și-ar atrage voturile de neîncredere din partea susținătorilor armelor nucleare din Congresul american, se consideră în presa americană.

Tim Morrison, care a supravegheat dosarul nuclear al Consiliului de Securitate Națională din administrația Trump, a declarat că SUA au respins oferta de moratoriu a Rusiei deoarece Moscova a fost considerată un partener necinstit în problema controlul armamentelor. Morrison consideră că sacrificarea opțiunii de instalare a armelor nucleare în Europa ar reduce puterea de negociere a SUA la reuniunea la Geneva dintre Biden și Putin.

”Dacă aceasta este o concesie unilaterală către Rusia, atunci este o idee teribilă, iar dacă este o concesie bilaterală, nu este cu mult mai bine deoarece nu poți avea încredere în Rusia”, a declarat Morrison. „De ce am lua de pe masa o opțiune de care am putea avea nevoie în viitor pentru a răspunde acțiunilor beligerante ale Rusiei?”, se întreabă retoric Morrison.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel