Rusia își afișează forța militară în Arctica și Marea Mediterană. Nave și avioane în misiune în apele internaționale

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele 24 de ore, în mass-media și pe rețelele de socializare au apărut o serie de informații privind desfășurarea unor activități de pregătire pentru luptă ale armatei ruse, pe fondul tensiunilor cu NATO. 

Astfel, bombardiere strategice au îndeplinit misiuni de patrulare în Arctica, în timp ce o grupare navală a Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică se apropie de Marea Mediterană.

 

Zboruri ale bombardierelor strategice Tu-160

 

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 21.01.2022, că două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic de Nord, Mării Barents și Mării Albe.

“Două bombardiere strategice Tu-160 au efectuat un zbor planificat deasupra acvatoriilor Oceanului Arctic de Nord, Mării Barents și Mării Albe. Durata zborului a fost de aproximativ 13 ore”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile de presă Interfax și Tass.

Potrivit precizărilor reprezentanților militari ruși, în timpul zborului, echipajele avioanelor Tu-160 au îndeplinit misiuni de realimentare în aer.

“Toate zborurile avioanelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian internațional”, au concluzionat reprezentanții Ministerului Apărării.

Din analiza informațiilor postate pe rețelele de socializare rezultă faptul că la misiune au participat, de fapt, trei bombardiere strategice Tu-160, care au întrebuințat indicativele radio 70291, 70292 și 70293, preum și un avion-cisternă Il-78, cu indicativul 42603.

Potrivit unui material video prezentat de postul de televiziune Zvezda, unul dintre bombardierele Tu-160 a fost aeronava Ivan Yarygin (număr de bord 04 roșu, număr de înregistrare RF-94112). Din imagini rezultă faptul că realimentarea în aer s-a făcut pe timp de noapte.

 

Deplasarea navelor de desant către Marea Mediterană

 

O grupare navală, formată din șase nave de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică a traversat Canalul Mânecii și se îndreaptă spre Marea Mediterană. Din aceasta fac parte navele Korolev, Minsk și Kaliningrad (Flota din Marea Baltică) și Olenegorsky Gornyak, Gheorghi Pobedonosets și Petr Morgunov (Flota de Nord).

Între timp, în Marea Mediterană a intrat și nava de cercetare radioelectronică Vasili Tatishchev a Flotei din Marea Baltică.

După cum au anunțat reprezentanții ruși, în perioada următoare, în Marea Mediterană urmează să ajungă și un detașament de nave al Flotei din Oceanul Pacific, format din crucișătorul Varyag, distrugătorul Amiral Tributs și petrolierul Boris Butoma.

Ulterior, în estul Mării Mediterane, urmează să fie executat un exercițiu aero-naval de amploare, cu participarea de forțe și mijloace din toate flotele, inclusiv Flota rusă din Marea Neagră.

Acesta este inclus într-un scenariu mai larg, care include activități de pregătire pentru luptă ce vor acoperi apele mărilor adiacente teritoriului Rusiei, precum și zone importante din punct de vedere operațional ale Oceanului Planetar. Astfel, în perioada ianuarie-februarie, vor fi executate exerciții separate în apele Mării Mediterane, Mării Nordului, Mării Okhotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific. Activitățile se vor desfășura sub conducerea comandantului Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov.

În total, la exerciții vor participa 140 de nave de luptă și auxiliare, peste 60 de aparate de zbor, 1.000 de unități de tehnică militară și aproximativ 10.000 de militari.

Comentariul autorului: Experții militari ruși apreciază că activitățile de pregătire pentru luptă de amploare aflate în curs de desfășurare sau care urmează să fie executate până la sfârșitul lunii februarie sunt legate de starea de criză survenită în relațiile dintre Federația Rusă și NATO.

“Aceste lucruri ar trebui să șocheze puțin Occidentul. Foarte probabil, acestea au legătură cu situația internațională dificilă. În timpul Uniunii Sovietice au existat exerciții și mai mari. Activitățile actuale sunt decente din punct de vedere al forțelor implicate și al acoperirii”, a declarat amiralul în retragere Vladimir Komoyedov, fost comandant al Flotei ruse din Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel