Rusia cumpără componente pentru dronele Orlan, încălcând sancțiunile. Pentru fabricarea acestor drone se folosesc componente de la companii americane şi japoneze

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Compania rusă Spetsialniy Tekhnologicheskiy Tsentr, care produce drone, primește în continuare componente occidentale pentru drona Orlan-10, cu ajutorul unor intermediari din Statele Unite, China și Rusia, care o ajută să eludeze restricțiile. O investigație comună a Reuters și Royal United Services Institute (RUŞI) arata ca UAV-ul Orlan-10 fabricat în Rusia utilizează componente de la companiile americane Altera și Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, de la companiile europene STMicroelectronics și NXP Semiconductors, precum și de la companiile japoneze Renesas Electronics și Saito Seisakusho.

 

Cu toate că Occidentul a sancţionat compania rusă care produce dronele Orlan, folosite de Rusia în invazia din Ucraina, această companie continuă să lucreze graţie intermediarilor care îi înlesnesc achiziţionarea din străinătate a pieselor de schimb necesare, a dezvăluit joi o anchetă jurnalistică, transmite EFE.

,,Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de nouă luni şi în tot acest timp compania producătoare de drone ruse achiziţionează piese de schimb occidentale'', a constatat anchetat realizată de portalul Vajniie Istorii, ziar independent rus cu sediul în Letonia, şi Institutul Britanic de Investigaţii pentru Apărare (RUSI).



Compania rusă Speţialni Tehnologhiceski Ţentr (STTs) ''este vizată de sancţiuni, de aceea nu poate cumpăra direct piese. Dar există intermediari în Statele Unite, China şi Rusia care îi permit să evite restricţiile'', au explicat investigatorii.

,,Dronele Orlan sunt ochii şi urechile armatei ruse. Permit localizarea militarilor şi a echipamentelor ucrainene şi calibrarea focului. Pot intercepta convorbiri, bruia semnalul telefoanelor mobile sau difuza mesaje de propagandă'', a declarat expertul militar rus Kiril Mihailov, potrivit Agerpres.

Un alt expert menţionat în anchetă, Pavel Luzin, a afirmat că, înainte de începerea ''campaniei militare'' în Ucraina, Rusia dispunea de circa 1.500 de drone de acest tip, fabricate în ţară în 2010 sau 2011.

Potrivit RUSI, în fabricarea acestor drone se folosesc componente de la companiile americane Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, de la cele europene STMicroelectronics şi NXP Semiconductors, şi de la cele nipone Renesas Electronics şi Saito Seisakusho.

Vajniie Istorii a descoperit că fabrica rusă achiziţionează o parte din componentele necesare pentru producerea dronelor Orlan de pe piaţa digitală rusă de echipament electronic Citylink, de unde a cumpărat mărfuri în valoare de 300 de milioane de ruble (4,64 milioane de dolari) în primele cinci luni ale acestui an.

Totuşi, potrivit autorilor investigaţiei, principalul furnizor este compania rusă SMT-Ilogic, cu toate că reprezentanţii acestei companii care fabrică drone au dezminţit pentru Vajniie Istorii orice legătură cu STTs.

,,SMT-Ilogic se prezintă drept unul dintre principalii furnizori de echipament electronic şi componente din Rusia. Din 2017, compania a importat în Rusia mărfuri în valoare de circa 70 de milioane de dolari'', au dezvăluit investigatorii, care au precizat că grosul livrărilor provine din China.

După cum relatează Vajniie Istorii, STTs este principalul client al SMT-Ilogic şi câştigurile pe care le aduce acestei companii reprezintă aproape 80% din câştigurile totale.

Investigatorii au dezvăluit legături între ambele companii, care dovedesc că SMT-Ilogic a fost creată de STTs în 2015, la scurt timp după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi după primele sancţiuni ale Occidentului împotriva Rusiei.

În afara intermediarului rus, STTs mai are un presupus intermediar în Hong Kong, compania Asia Pacific Links, care, din 2017 şi până în prezent, a livrat mărfuri în valoare de 12 milioane de dolari. Jumătate din aceste mărfuri au fost achiziţionate în ultimele nouă luni şi jumătate, adică de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

Ancheta numeşte şi un presupus intermediar american, compania Ik Tech, cu sediul în Florida şi care între 2018-2021 a livrat componente în valoare de 2,2 milioane de dolari.

''Printre mărfurile achiziţionate existau aproape 1.400 de procesoare GUM3703FEBY produse de Gumstix, identice cu cele găsite în Ucraina în dronele ruse Orlan'', au menţionat autorii investigaţiei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel