Urmărește emisiunea live



Rusia continuă să primească cipuri, necesare fabricării de arme, prin intermediul unui lanţ de aprovizionare care trece prin Turcia şi Hong Kong

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Chiar dacă guvernele statelor occidentale au impus mai multe pachete de sancţiuni Federaţiei Ruse, aceasta reuşeşte să aibă în continuarea acces la componente şi echipamente occidentale, în special cipuri, care sunt extrem de necesare în producţia de arme. O investigație realizată de agenţia de presă Reuters și think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) arată că Rusia reuşeşte să aibă acces la cipuri prin intermediul unui lanţ de aprovizionare care trece prin Turcia și Hong Kong.

Potrivit anchetei, în Rusia au intrat componente electronice în valoare de cel puțin 2,6 miliarde de dolari, până la 31 octombrie, arată registrele vamale rusești. Cel puțin 777 milioane de dolari reprezintă valoare unor produse care au fost fabricate strict de companii occidentale.

Printre bunurile importate de ruşii se numărau cipuri (n.r. procesoare de calculator) produse de companiile americane Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc. și Infineon AG din Germania.


Componentele fabricate de aceste companii au fost găsite în armele produse de industria rusă de apărare

 


Pentru a intra în posesia acestor componente, Rusia a înființat companii în Turcia și Hong Kong, precum și în alte centre comerciale din lume.

În plus, un importator rus, compania Fortap LLC, cu sediul în Sankt Petersburg, a fost înființat de un om de afaceri rus în aprilie și de atunci a importat produse electronice în valoare de cel puțin 138 de milioane de dolari, inclusiv componente de calculatoare din SUA.

Această informație este indicată în documentele din registrele vamale rusești. Acestea arată că unul dintre cei mai mari furnizori ai Fortap este o companie turcească, Bion Group Ltd, un fost comerciant de textile care s-a extins recent în domeniul electronicelor. Potrivit Reuters, directorul general al Bion a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Un alt importator rus, compania Titan-Micro LLC, este înregistrat la o adresă care s-a dovedit a fi o casă într-o pădure aflată la marginea de nord a Moscovei. De asemenea, compania importă fără prea mari probleme componente informatice occidentale, chiar dacă statele occidentale au restricţionat accesul Rusiei la piaţa de cipuri, semiconductori şi alte componente fabricate în Occident.

 

Unii dintre furnizori - inclusiv companii din Hong Kong și Turcia - au legături cu cetățeni ruși

 

Un cip FPGA Altera Cyclone II găsit în sistemul de navigație intern al rachetei rusești 9M544, cunoscută și sub numele de Tornado-S, dezasamblata de armata ucraineană pe câmpul de luptă prezentată agenţiei Reuters de către un oficial de rang înalt al Serviciul de Securitate al Ucrainei, pe 19 iulie 2022. 

Un purtător de cuvânt al Intel a declarat că firma ia "foarte în serios aceste descoperiri și analizăm problema". Purtătorul de cuvânt a declarat că Intel susţine toate sancțiunile și controalele la export impuse Rusiei și "are o politică clară conform căreia distribuitorii și clienții săi trebuie să respecte toate cerințele de export și legile internaționale".

Similar, un purtător de cuvânt al AMD a declarat că firma "respectă cu strictețe" toate reglementările privind exporturile și a suspendat vânzările și asistența pentru produsele sale în Rusia. "Acest lucru include solicitarea tuturor clienților AMD și a distribuitorilor autorizați" de a nu mai vinde produse AMD în Rusia.

Compania Infineon, de asemenea, a declarat că, după invazie, "a instruit toți partenerii şi distribuitorii pe care i are la nivel global să împiedice livrările și să implementeze măsuri solide care să prevină ca produsele sau serviciile oferite de Infineon să ajungă în Rusia.

Reuters și think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) subliniază că documentele pe care le-au obținut de la cei trei furnizori comerciali nu identifică cu exactitate tipul specific de semiconductori și de alte produse electronice care au ajuns la ruşi. În plus, nu este specificat ce anume s-a întâmplat cu aceste componente după ce au ajuns în Rusia.

Informațiile privind prezența cipurilor de la companii occidentale în armele rusești au fost publicate anterior.

Un reprezentant al Departamentului american al Comerțului a declarat reporterilor că accesul Rusiei la semiconductori din toate sursele a fost redus cu aproape 70% datorită restricțiilor impuse.

"De la începutul invaziei, accesul Rusiei la semiconductori a fost redus cu aproape 70 la sută datorită măsurilor fără precedent pe care le-au luat de 38 de națiuni  pentru a răspunde agresiunii lui Putin. Nu este o surpriză faptul că Rusia lucrează din greu pentru a ocoli controalele", a declarat oficialul Departamentului de Comerț.

În același timp, ancheta subliniază că, după invazia rusă din Ucraina, începută la 24 februarie 2022, valoarea declarată a importurilor de semiconductori de către Rusia a crescut, de fapt, brusc.

Purtătorul de cuvânt a împărtășit faptul că Departamentul Comerțului a analizat aceste informaţii şi nu a putut comenta concluziile trase de anchetă Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel