Rusia ar vrea să construiască două submarine nucleare Borei-K echipate cu rachete de croazieră

S.I. Catalin |
Data publicării:
Submarin rusesc din clasa Borei - Yuri Dolgorukiy (Flota Nordică)
Submarin rusesc din clasa Borei - Yuri Dolgorukiy (Flota Nordică)

Ministerul rus al Apărării are în vedere posibilitatea construirii a două submarine nucleare din noua clasă Borei-K, echipate cu rachete de croazieră.

Această informaţie trebuie, momentan, tratată ca atare, deoarece a fost transmisă de o sursă anonimă, din cadrul Complexului Militar Industrial din Federația Rusă, către agenţia de presă TASS.

,,Ministerul rus al Apărării are în vedere posibilitatea construirii a încă două submarine Borei, dar nu cu rachete balistice, ci cu rachete de croazieră. Dacă o decizie finală în acest sens va fi adoptată, aceste submarine vor fi construite după un nou proiect, Borei-K, și vor fi predate benerificarului după anul 2027", a precizat sursa, fără să facă referiri la caracteristicile noilor submarine.

Agenţia de ştiri TASS a precizat că până la momentul publicării informaţiilor primate de la sursa anonimă, nu a reuşit să obţină o confirmare oficială.

În prezent, Rusia are trei submarine de clasă Borei - Yuri Dolgorukiy (Flota Nordică), Alexander Nevsky și Vladimir Monomakh (Flota Pacificului). Submarinele din clasa Borei, atât Proiectul de bază 955, cât și Proiectul îmbunătățit 955A (Borei-A), sunt submarine strategice și sunt capabile să poarte la bord câte 16 rachete balistice Bulava.

Un al patrulea submarin, primul din Proiectul 955A, Kniaz Vladimir, efectuează testele, iar la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk se mai află în construcție alte patru submarine Borei-A.

Forțele Navale ale Federației Ruse operează, în prezent, două tipuri de submarine purtătoare de rachete de croazieră: submarinele din clasa Antey, Proiect 949A, și submarinele din clasele Yasen și Yasen-M, Proiect 885 și Proiect 885M. În serviciul de luptă al flotei se află șase submarine din clasa Antey (fiecare fiind dotat cu 24 de rachete de croazieră Granit) și un submarin Proiect 885, Severodvinsk. Primul submarin modernizat Proiect 885M, Kazan, se află în teste, iar alte cinci submarine de acest tip sunt în construcție. Pe submarinele Yasen sunt amplasate câte 32 de instalații de lansare pentru rachetele de croazieră Kalibr și Oniks.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel