Rusia amenință că va bloca circulația navelor ucrainene în Marea Azov

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia este capabilă să blocheze „literalmente în câteva minute” Marea Azov pentru orice navă sub pavilionul Ucrainei, a declarat Frants Klintsevich, senator rus şi membru al Comisiei pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, comentând pe Facebook reținerea de către grănicerii ucraineni a 15 nave care au vizitat ilegal porturile din Crimeea.

„Este o clară lipsă de limită și nu contează dacă este vorba despre nave rusești sau nave străine – și unele şi altele au intrat în porturile din Crimeea în mod legal”, a declarat senatorul rus, potrivit Pagina de Rusia.

Potrivit lui Frants Klintsevich, Kievul împinge Moscova la acțiuni de răspuns. Senatorul a subliniat că Rusia „literalmente în câteva minute” este capabilă să blocheze Marea Azov pentru orice navă sub pavilionul Ucrainei.

Politicianul consideră că Ucraina încalcă acordul privind Marea Azov, și că va avea numai de suferit din această cauză.

Anterior, Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei a raportat arestarea a 15 nave care au vizitat ilegal porturile din Crimeea.

Totodată, Ministerul Ucrainei pentru Teritoriile Ocupate Temporar a anunțat că, în luna octombrie, în porturile Crimeei anexate au intrat 20 de petroliere și nave cargo.

Comandantul Forțelor Comune din Ucraina, Serhiy Nayev, a declarat că invadatorii ruși încearcă să-şi intensifice prezenţa în Marea Azov, iar în acest context direcția Mariupol este una dintre cele mai importante în contextul creării unor premise pentru reprimarea agresiunii, potrivit UNIAN.

Rusia a redirecţionat o parte din forţele navale din apropierea Crimeii spre un avanpost în Marea Azov

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeii ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

,,Procesul de creştere a componentei militare în Marea Azov s-a desfăşurat treptat. Rusia şi-a sporit prezenţa, dar aici putem vorbi mai degrabă despre o regrupare a anumitor forţe maritime în vederea unor eventuale acţiuni în Marea Azov, adică redirecţionarea navelor staţionate în apropierea peninsulei (anexate temporar) spre un nou cap de pod în Marea Azov'', a declarat oficialul ucrainean pentru Unian.

Dar şi Ucraina îşi consolidează prezenţa în Marea Azov, a ţinut să sublinieze în acest context Oleg Slobodian. 'Am primit vedete noi şi am reparat şi am repus în funcţiune nava noastră Donbas. Aceasta deja se află în Marea Azov, îndeplinind anumite sarcini', a adăugat el.

Responsabilul Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei a subliniat că toate aceste acţiuni sunt puse în aplicare în coordonare cu Marina ucraineană.

Kievul a denunţat din aprilie 'provocări' ale Rusiei în Marea Azov, prin hărţuirea (oprirea şi inspectarea) navelor care se îndreptau în porturile Berdiansk şi Mariupol în timpul trecerii lor prin strâmtoarea Kerci.

Potrivit autorităţilor ucrainene, aceste 'acţiuni agresive' ale Moscovei contravin prevederilor tratatului care stabileşte că Marea Azov reprezintă ape interioare ale Ucrainei şi Rusiei.

Conform presei ucrainene, Kievul duce în prezent negocieri cu Uniunea Europeană şi SUA pentru impunerea de noi sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse ca răspuns la aceste acţiuni agresive ale Rusiei în Marea Azov.

În plus, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a aprobat un pachet de măsuri pentru apărarea intereselor naţionale în mările Azov şi Neagră şi în strâmtoarea Kerci.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care a promulgat acest plan de măsuri la 12 octombrie, a declarat recent că Rusia a împânzit Marea Azov cu nave militare şi simulează metode de blocare a porturilor ucrainene din zonă.

Pentru a contracara acţiunile Rusiei, Kievul a anunţat că intenţionează să înfiinţeze până la sfârşitul anului o bază militară maritimă la Berdiansk, conform mass-media ucrainene.

La 19 februarie 2018, Ucraina a depus la Tribunalul Internațional al ONU un memorandum de încălcare de către Rusia a prevederilor Convenției ONU privind dreptul mării.

Din iulie 2014, guvernul ucrainean a sistat oficial operarea porturilor din peninsula anexată de către Rusia, acestea fiind închise pentru navigația internațională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel