Rușii susțin că răspund Leopard și Abrams: Tancurile minune T-14 Armata „lovesc” deja în Ucraina, dar nu au participat încă la „operațiuni de asalt”

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia susţine că a desfășurat cel mai recent tanc al său, T-14 Armata, în Ucraina. Desfăşurarea tancului T-14 Armata pe front reprezintă o abordare diferită faţă de ceea ce ne-a obişnuit armata rusă până acum - trimiterea pe front a mai multor tipuri de vehicule blindate de tip sovietic. Presa rusă de propagandă susţine că tancul T-14 Armata a fost trimis pe frontul din Ucraina ca răspuns la cele mai recente blindate occidentale trimise armatei ucrainene.

Tancurile sunt folosite pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, dar "nu au participat încă la operațiuni de asalt direct", a relatat marți agenția rusă de știri RIA, citând o sursă anonimă.

RIA a precizat că tancurile T-14 Armata sunt dotate cu protecţie suplimentară şi au o turelă telecomandată. Echipajul controlează armamentul tancului ''aflându-se într-o capsulă blindată izolată localizată în partea din faţă a acestuia'', susţine agenția rusă de știri RIA, în încercarea de a face o scurtă prezentare a caracteristicilor acestor tancuri.

Până la producerea primului T-14 în 2015, cel mai modern tanc rusesc, T-90, a fost o versiune puternic modernizată a T-72 din anii 1970, fiind proiectat pe baza șasiului acestuia.

T-72 a evoluat de la T-64, care avea un sistem revoluționar de încărcare automată, ceea ce însemna că nu era nevoie de un membru al echipajului în turelă pentru a încărca tunul tancului.

Acest lucru a permis o cadență de tragere ridicată pentru tancurile T-72, dar și al tancuri rusești ulterioare. Această caracteristică şi-a pierdut din importanţă pe frontul din Ucraina. Dispunerea magaziei de muniţie în turelă a făcut din tancurile ruseşti să fie nişte bombe cu ceas atunci când militarii ucraineni le loveau cu sisteme de rachete ghidate antitanc de tip Javelin sau NLAW.

T-14 se bazează pe această idee a unui vehicul de luptă mai eficient și semiautomat prin faptul că are o turelă fără echipaj, maximizând protecția echipajului.

Însă vehiculul a fost afectat de probleme tehnice în ultimii ani, ceea ce a întârziat intrarea sa în serviciul armatei. Producția în serie trebuia să înceapă în 2018, dar întârzierile pentru înființarea unei linii de producție au dus la o livrare de către producătorul Rostec de doar 40 de vehicule în acest an.

În ianuarie, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia s-ar putea pregăti să folosească tancul în Ucraina, dar că ar fi o "decizie cu risc ridicat", deoarece vehiculul nu a fost testat în condiții de luptă. În evaluare se spunea că este puțin probabil ca comandanții ruşi să aibă încredere în acest nou tanc

Rusia este considerată de unii analiști ca fiind săracă în vehicule blindate pentru a lupta în Ucraina și a scos din depozite tancuri învechite, inclusiv T-55 și T-62 datând din anii 1950 și 1960. Unii observatori ai conflictului spun că aceasta este o măsură provizorie menită să câștige timp înainte ca stocurile de tancuri mai avansate să poată fi desfășurate în lupta.

Analiștii militari spun că sancțiunile au împiedicat Rusia să obțină componente esențiale pentru a produce unele dintre cele mai esenţiale sisteme pentru tancurile sale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel