Rusia, acuzată că bruiază sistemul GPS în Marea Neagră. Peste 9.000 de incidente raportate

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Rusia, nave
Rusia, nave

Rusia utilizează tehnologii de perturbare a sistemului de navigaţie prin satelit GPS în peninsula Crimeea şi în Marea Neagră. 

Rusia utilizează intens tehnologii de perturbare a sistemului de navigaţie prin satelit GPS în peninsula ucraineană anexată Crimeea şi în Marea Neagră, informează marţi publicaţia Ukrainska Pravda, citând un nou raport al organizaţiei neguvernamentale americane C4ADS. În general, potrivit experţilor, tehnologia de perturbare a sistemelor de navigaţie prin satelit GPS/GNSS a fost utilizată de aproximativ 10.000 de ori de către echipamentul de război electronic rusesc din februarie 2016. 

Studiul a început după ce un căpitan al unei nave comerciale care naviga în Marea Neagră a trimis experţilor o informaţie foarte bine documentată despre perturbarea navigaţiei GPS - fotografia ecranului său de calculator şi datele radarului, pe care GPS indica faptul că nava s-ar afla nu pe mare, ci la 40 km de un aeroport local. 

Pe măsura avansării investigaţiei, experţii americani au descoperit că lucruri similare s-au întâmplat cu alte 20 de vase care navigau în Marea Neagră. În 2017, ei puteau deja să explice în mod clar şi documentat despre ceea ce se întâmplă cu navigaţia GPS în Marea Neagră, conform publicaţiei menţionate. 

Peste 9.000 de incidente detectate



În total, în urma cercetărilor C4ADS au fost detectate peste 9.000 de incidente de acest gen, când navele care treceau în apropierea coastelor Rusiei se vedeau pe radare că s-ar afla în apropierea unui aeroport local şi nu pe mare. Cazuri legate de perturbarea GPS au avut loc nu doar în Marea Neagră, ci şi în Oceanul Pacific, lângă Vladivostok şi Murmansk (Orientul Îndepărtat rus), în nordul Rusiei, lângă Sankt-Petersburg, precum şi zona Moscovei. 

Pentru a demonstra amestecul Rusiei în activitatea sistemelor de navigaţie, cercetătorii, în parteneriat cu Universitatea din Texas, au efectuat un experiment ştiinţific pe Staţia Spaţială Internaţională. 'Perturbarea poate fi periculoasă şi au existat experimente care au arătat că se poate foarte uşor schimba cursul unei nave sau al unei maşini, trimiţându-le acolo unde se doreşte, bunăoară în apele teritoriale ale unei ţări străine pentru a crea un incident internaţional sau pentru a captura vasele şi echipajul', susţine un analist al grupului citat. 

Ce se arată în studiul C4ADS



Studiul C4ADS menţionează că perturbarea navigaţiei GPS în perioada cuprinsă în cercetare a avut loc exclusiv în zone unde se aflau obiective secrete ruseşti sau reşedinţe secrete ale unor înalţi oficiali ruşi. Concluzia experţilor este că, prin distorsionarea semnalelor GPS, Rusia încalcă fără echivoc normele internaţionale, în special, regulile Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii, care spun că ţările participante nu pot trimite în mod intenţionat semnale greşite. 

Şi alte ţări - conform acestora - perturbă sistemele de navigaţie în jurul obiectivelor lor strategice, dar există două diferenţe importante în comportamentul Rusiei, spun ei: Moscova nu avertizează asupra activităţii sale de perturbare a GPS şi această activitate afectează un cerc mult mai larg de persoane din afara obiectivului strategic, notează Ukrainska Pravda.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel