Rusia a simulat un atac asupra distrugătorului american Donald Cook (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia ţine să ne demonstreze pe fiecare zi, de când a anexat şi militarizat Peninsula Crimeea în 2014, că este un generator de insecuritate prin manevrele militare pe care le desfăşoară în Marea Neagră. Astfel, în cursul zilei de astăzi, Rusia a simulat un atac asupra distrugătorului american Donald Cook, aflat în Marea Neagră pentru a efectua operațiuni de securitate maritimă în regiune.

În cursul acestei zile, agenţia de presă rusă TASS a precizat, citând un comunicat al Flotei Ruse de la Marea Neagră, că un complex de sisteme mobile anti-navă şi de apărare costieră Bastion a fost pus în mişcare către o zonă de coastă din Peninsula Crimeea, în cadrul unui exercițiu militar desfășurat pe fondul prezenței distrugătorului american Donald Cook în Marea Neagră.

Cu alte cuvinte, exerciţiul militar, care a implicat mutarea unor sisteme mobile anti-navă Bastion, într-o zonă de coastă din Peninsula Crimeea, nu era planificat şi nu făcea parte dintr-o etapă anuală de pregătire a militarilor ruşi, ci a fost organizat spontan şi mai mult ca o demonstraţie de forţă.

În comunicatul de presă se mai precizează că sistemele au fost amplasate în zona desemnată efectuării manevrelor militare şi au fost pregătite pentru simularea executării mai multor tragerii. Toate aceste manevre au fost puse de Ministerul rus al Apărării într-un material video propagandistic şi urcat pe canalul sau de YouTube.

K-300P sau Bastion-P este un sistem de rachete mobil de apărare costieră. Acest sistem de rachete de apărare costieră este cunoscut în Occident ca SSC-5 sau Stooge, iar dezvoltarea sa a început în anii 1990.

Lansatorul unui sistem Bastion-P poartă două rachete de croazieră anti-navă P-800 Oniks / Yakhont (SS-N-26 Strobile). Acestea au o autonomie de 300 km cu traiectorie de zbor hi-low și 120 km cu traiectorie de zbor low-low.

Acest timp de sistem se află atât în dotarea Flotei Ruse din Marea Neagră, cât şi în dotarea Flotei Nordului.

 

Flota rusă din Marea Neagră a început monitorizarea distrugătorului american Donald Cook

 

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat, pe 23.01.2021, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a început monitorizarea distrugătorului american Donald Cook, după intrarea navei în Marea Neagră.

“Forțe și mijloace aparținând FRMN au trecut la monitorizarea acțiunilor distrugătorului Donald Cook al Forțelor Navale ale SUA, care, în seara zilei de 23 ianuarie, a intrat în acvatoriul Mării Negre”, se arată în comunicatul de presă al centrului, preluat de agenția Interfax.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne neîntrerupt în Marea Neagră cel mult 21 de zile.

 

USS Donald Cook s-a mai aflat în Marea Neagră și în noiembrie 2020

 

Distrugătorul american Donald Cook s-a mai aflat în Marea Neagră și la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Nava este dotată cu 56 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de 1.600 de kilometri.

Donald Cook este dotat cu sistemul de apărare antirachetă Aegis, la fel ca și distrugătoarele Carney, Ross și Porter, dislocate pe baze permanente în Europa la Baza Navală spaniolă Rota. Navele, împreună cu facilitățile terestre ale sistemului Aegis din România și Polonia reprezintă baza programului de construire în Europa a unui sistem de apărare antirachetă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel