Rusia a reușit să taie elanul Georgia pentru aderare la NATO. Infiltrarea serviciilor ruse, narativul Kremlinului și experiența Ucrainei au debusolat Tbilisi

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

Deși contextul geopolitic pare unul mai mult decât adecvat pentru ca Georgia să insiste în privința accelerării procesului de aderare la NATO, conducerea de la Tbilisi pierde în mod deliberat orice ocazie de a-și susține interesul pentru integrare.

Tema aderării la alianță riscă să adâncească problemele sociale interne, întrucât există deja o mare diferență între dorința poporului și acțiunile guvernul georgian. În timp ce peste 75% din populația Georgiei susține aderarea țării la NATO, guvernul de la Tbilisi nu doar că nu mai are inițiative pentru a se apropia de alianță, dar a ajuns să “se țină la distanță de NATO”, după cum observa fostul ambasador al Georgiei în Olanda, Shota Gvineria.

De altfel, doar voința acestei majorități covârșitoare a populației, care cuprinde inclusiv alegătorii partidului de guvernământ Visul Georgian, mai împiedică guvernul să nu declare în mod deschis că și-a schimbat poziția față de NATO de mai mult timp.

Potrivit fostului oficial georgian, situația se datorează în principal faptului că sistemul de securitate georgian a fost puternic penetrat de serviciile de informații ruse care “s-au infiltrat în fiecare agenție guvernamentală”. Iar acest lucru face ca și NATO să fie mult mai prudentă în relațiile cu Georgia. 

„În aceste circumstanțe, NATO nu va face schimb de informații cu Georgia nici măcar la nivelul unei țări candidate”, susține Gvineria. „Alianța pur și simplu nu va încredința informații sensibile autorităților georgiene, atâta timp cât le percepe ca pe niște colaboratori activi cu Rusia”.

 

Drumul sinuos spre aderare

 

„Georgia a decis să devină membru cu drepturi depline al NATO și să lucreze neobosit pentru această misiune istorică”, declara președintele Eduard Shevardnadze la summitul NATO de la Praga, din noiembrie 2002. Un an mai târziu, Shevardnadze a demisionat și i-a revenit noului președinte Mihail Saakașvili și guvernului acestuia sarcina de a continue eforturile de aderare.

Guvernul lui Saakashvili „a avut voință politică, dar nu a luat suficiente decizii inteligente pentru a obține [aderarea la NATO]”, a sintetizat fostul rector al Academiei Militare din Georgia, Giorgi Tavdgiridze, cei aproape 10 ani de mandat ai controversatului președinte, din perspectiva aderării. „Dar acum, chiar și acea voință politică de apropiere de NATO este absentă”, observă acesta.

La summitul NATO din 2008, de la București, NATO a susținut cererea Georgiei și Ucrainei pentru Planul de acțiune pentru aderare. Ambele țări au primit asigurări că în cele din urmă vor deveni membri, iar NATO a continuat să susțină angajamentul scris făcut la București.

„Suntem în urmă, mai presus de toate, în ceea ce privește nivelul democrației”, a declarat specialistul în științe sociale de la Universitatea Mării Negre, Nika Chitadze, în timp ce observă că Georgia și Ucraina nu mai pot fi tratate împreună.

"În 2008, Georgia era înaintea Ucrainei la toți indicatorii. Cincisprezece ani mai târziu, totul este exact invers", remarcă și analistul georgian Thorniké Gordadze din cadrul Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS). La încheierea fiecărui summit ulterior, NATO a reiterat promisiunea făcută la București: „Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței Nord-Atlantice”.

 

NATO și Georgia se distanțează

 

Cu toate acestea, la conferința de presă dinaintea summitul alianței de la Vilnius, de săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns extrem de vag la o întrebare despre perspectivele Georgiei.

„Trebuie să ne consolidăm parteneriatul cu parteneri care sunt vulnerabili la interferența rusă și sub presiune. La summit, aliații vor reitera sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei”.

Însă pare tot mai clar că NATO și Georgia se distanțează. Un exemplu recent de pierdere a agendei este eșecul Georgiei de a participa la exercițiile NATO Defender 2023 -- ministrul Apărării Juansher Burtchuladze recunoscând că Georgia însăși a refuzat să participe.

Potrivit fostului ambasador Shota Gvineria, autoritățile georgiene sunt marcate de experiența Ucrainei și de narațiunea rusă privind riscurile la care se supun statele vecine Federației Ruse care decid să adere la NATO.

„Afirmația conform căreia integrarea în NATO este plină de pericole -- un fapt presupus confirmat de ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina în 2022 sau Georgia în 2008 -- provine de la Moscova și este acum repetată de prim-ministrul Georgiei”, a declarat Gvineria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel