Rusia a acumulat armament pe timpul verii, iar atacurile cu drone s-ar putea intensifica: ”Să ne așteptăm chiar și la 100 de UAV-uri în fiecare atac”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Shahed-136 done kamikaze / captură video
Shahed-136 done kamikaze / captură video

Rusia a declanșat noi atacuri aeriene asupra Ucrainei vineri dimineața, ucigând un băiețel de 10 ani în orașul Harkiv, din nord-estul orașului, și distrugând cerealele și infrastructura portuară din regiunea Odesa au spus oficialii ucraineni.

Loviturile aeriene ale Rusiei se bazează pe o combinație între drone kamikaze și rachete de croazieră sau balistice.

Spre exemplu, în cele mai recente lovituri din timpul nopții, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 25 din cele 33 de drone lansate de Rusia din peninsula anexată Crimeea, a anunțat forțele aeriene într-un comunicat, citat de Reuters.

De asemenea, Rusia a lovit, vineri dimineața, orașul Harkiv cu două rachete balistice Iskander, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov. Alte 23 de persoane au fost rănite. Atacul cu rachetă a distrus o mare parte a unei clădiri rezidențiale.

Atacurile au urmat joi unei lovituri cu rachete rusești, în care oficialii ucraineni au declarat că peste 50 de persoane au fost ucise la Hroza, un sat din nord-estul Ucrainei, în timpul unei adunări pentru a plânge un soldat ucrainean căzut.

Atacul de la Hroza a fost una dintre cele mai mortale lovituri asupra civililor de la invazia Rusiei din februarie 2022.

 

Atacurile se vor intensifica

Președintele Volodimir Zelenski, alături de o dronă iraniană Shahed-136 capturată de ucraineni. Captură video Administrația Prezidențială a Ucrainei

Iar lucrurile nu se vor opri aici, așa cum remarca și Pavel Narojnîi, un expert militar ucrainean, într-un interviu pentru publicația Unian.

Acesta spune că atacurile Rusiei s-au rărit pe timpul verii deoarece ocupanții au înțeles că lovirea infrastructurii energetice vara nu este la fel de eficientă ca iarna.

Este de așteptat ca intensitatea atacurilor cu drone kamikaze să crească, mai ales că  recent Rusia a pornit producția de Shahed la fabrica de pe teritoriul său, mai arată Narojnîi.

”Rușii produc mult mai puține rachete, pentru că rachetele au mai multă tehnologie și sunt mai scumpe. Adică, dacă luăm costul unui Shahed, acesta este de 30-50 de mii de dolari. Iar dacă vorbim despre o rachetă de croazieră, de exemplu Kh-101, atunci costul ei este comparabil cu a unui avion. Are un turboreactor, o electronică destul de puternică, nu transportă doar 50 kg de explozibili, ca marele Shahed, ci până la jumătate de tonă de explozibili... Adică este cu totul alt buget și calcul”, remarcă expertul.

Acesta mai estimează că producția  de rachete balistice Iskander sau Kinzhal este de 5-6 unități pe lună, în timp ce la rachetele de croazieră (Kh-101, Kalibr etc) sunt produse mai ușor, circa 1-2 unități pe zi.

Nu pot estima cât de mult au acumulat. Vor lansa un număr mare de drone din mai multe direcții. Poate că acestea vor fi atacuri de 40, 50, poate chiar 100 de UAV-uri, mai arată .

 

Cum a reușit Federația Rusă să producă drone Shahed

Foto: Motor de dronă Shahed

Componentele ajung, prin companii-paravan, prin țări terțe, iar Pavel Narojnîi explică ce părți din dronă sunt aduse clandestin în Rusia.

”Shahed poate fi împărțit în trei componente majore importante.

Primul este motorul. Rușii îl pot produce ei înșiși sau îl pot cumpăra din China, deoarece acestea sunt motoare simple care sunt folosite pentru mopede sau în alte aparate de uz casnic.

Al doilea bloc este electronica, controlul și navigația. Aici au nevoie de cipuri. Nu există producție de semiconductori în Rusia. Foarte puține țări din lume sunt capabile să le producă. Țara numărul unu în această direcție este Taiwan, numărul doi sunt SUA.

Rușii au șters marcajele de pe semiconductori pentru a le pierde urma, dar totuși le-am identificat. Și în majoritatea cazurilor, producătorul este SUA sau Taiwan. Desigur, nu este vorba despre faptul că ei furnizează ceva Rusiei. Rușii primesc cipuri prin țări terțe, companii-fantomă.

A treia componentă este sistemul de navigație. Rușii sunt capabili să îl producă. Prin urmare, singurul lucru pe care îl putem opri, împreună cu aliații noștri, este furnizarea de cipuri. Dar până acum acest lucru este doar teoretic, pentru că rușii încă găsesc modalități de a le aproviziona”, mai arată expertul ucrainean..

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel