Rudimentar și din păcate ineficient. Ucrainenii trag după drone rusești „după sunet”, cu mitraliere Kalașnikov din mașini 4x4

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni, încercând să doboare o dronă rusească „după sunet”, cu ajutorul unui reflector, a mitralierelor de campanie și a mitralierelor Kalașnikov. Foto: Bernard Henry Levi @Twitter
Militari ucraineni, încercând să doboare o dronă rusească „după sunet”, cu ajutorul unui reflector, a mitralierelor de campanie și a mitralierelor Kalașnikov. Foto: Bernard Henry Levi @Twitter

Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de sisteme de apărare antiaeriene moderne care să poată doborî zecile de drone kamikaze Shahed pe care ocupantul rus le lansează zilnic asupra teritoriului ucrainean, inclusiv în imediata apropiere a României, la Gurile Dunării.

Ucraina e un stat uriaș ca întindere teritorială. Sistemele de apărare antiaeriană occidentale pe care le-au primit ucrainenii sunt dislocate în zonele militare strategice și în marile orașe. 

Însă sisteme precum Patriot sau Iris-T, care utilizează muniție interceptoare extrem de scumpă, apără obiectivele civile și militare din marile orașe și de pe linia frontului de rachete de croazieră rusești, fiind un ghimpe în coastă și pentru aviația rusă.

În ceea ce privește dronele kamikaze, extrem de eficiente prin prisma faptului că sunt ieftine, zboară la altitudini mici și fac ravagii, e nevoie de sisteme moderne de tip SHORAD/VSHORAD și, mai ales, sisteme de bruiaj.

Aici Armata Ucrainei se confruntă cu o lipsă acută, fapt dovedit și de atacurile pe care ocupantul rus le efectuează aproape în fiecare noapte la porturile ucrainene de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României, cu scopul de a subjuga capacitatea Ucrainei de a exporta cereale, capacitate vitală pentru ca Ucraina să poată susține economic efortul de război.

Amintim că în cursul zilei de ieri Ministerul Apărării Naționale, după trei zile în care a „infirmat categoric”, a precizat că pe teritoriul României au fost identificate componente ale unor drone care au fost trimise spre expertiză. În acest sens Ucraina a anunțat oficial de acum trei zile că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit pe teritoriul României, distanța pe Dunăre dintre România și Ucraina, în unele zone, fiind de doar 200-400 sute de metri.

1. Atac ruses... (atac-dunare-ucraina-rusia_64400000.jpg)

Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook

DefenseRomania a fost prima publicaţie care a relatat alaltăieri că grupulul de analiştii OSINT ai comunităţii ''GeoConfirmed'' au publicat pe Twitter o serie de imaginii pe care le-au analizat în vederea stabilirii dacă pe teritoriul României a căzut sau nu o dronă kamikaze Shahed pe care ruşii au utilizat-o în recentul atac asupra Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.

 

O imagine rudimentară: Ucrainenii încearcă să doboare drone rusești Shahed din mașini 4x4 cu mitraliere Kalașnikov în timp ce trag „după sunet”

 

Celebrul filozof francez Bernard Henry Levi a publicat pe pagina sa de Twitter o imagine sugestivă în ceea ce privește modalitatea prin care ucrainenii încearcă să doboare, noaptea, dronele rusești.

În imagine se poate observa un dispozitiv mobil de apărare antiaeriană a unui grup militar din Ucraina care așteaptă ca dronele să ajungă la punctul de cădere, iar în ultimul minut să doboare aceste UAV-uri.

Sunt elemente rudimentare, pe o mașină 4x4, un grup de militari cu o mitralieră de campanie și mitraliere Kalașnikov își încearcă norocul așteptând dronele. Aceștia se ghidează după sunet și cu ajutorul unui reflector. Desigur, șansele ca un UAV să fie doborât în acest fel fiind infime.

„Vă mai dau un detaliu tehnic. Tot ceea ce vedem în anumite imagini, acele trasoare, proiectile luminoase, să știti că ei (n.r. - militarii ucraineni) trag după sunet. Drona nu se vede. Doar când intră în faza de picaj au posibilitatea să localizeze pe verticală și să tragă. Cu alte cuvinte ei trag cu ochiul liber. Aceasta este realitatea”, a comentat imaginile în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN și generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel