Românii cred în NATO și Europa: Statele cu cel mai mare nivel de favorabilitate și cele care se află la polul opus

Tudor Curtifan / 13 mai 2020 / 20:25
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a efectuat un sondaj de opinie în perioada 1-7 mai.

În cadrul sondajului, BCS a optat și pentru politica externă, nu doar cea internă. Astfel, românii intervievați și-au spus opinia despre politica mai multor state și entități.

În ceea ce privește Uniunea Europeană procentele sunt foarte ridicate, demonstrând aparteneța românilor la valorile europene. Dintre cei intervievați 70% s-au poziționat în favoarea politicii UE, 24% împotriva ei și 6% s-au declarat indiferenți de UE.

Alianța Nord-Atlantică beneficiează și ea de cifre importante: 64% dintre români au o opinie favorabilă despre politica NATO, 19% nefavorabilă iar 17% sunt indiferenți la subiectul NATO. 

 

Statele fruntașe

 

Germania conduce în preferințele românilor. 72% dintre cei intervievați consideră favorabilă politica Germaniei, în timp ce în timp ce 17% o consideră nefavorabilă și 11% sunt indiferenți.

Germania e urmată de partenerul strategic de peste ocean - SUA. 65% dintre români sunt în favoarea politicii americane, 25% împotrivă iar 10% indiferenți.

Olanda a fost inclusă și ea în sondaj: 62% dintre cei intervievați sunt în favoarea politicii Olandei, 20% împotrivă iar 18% indiferenți.

 

Codașii 'clasamentului'

 

Politica vecinilor din Serbia nu e văzută cu ochi buni de români care o împărtășesc în proporție de doar 38%. 29% nu sunt de acord cu ea în timp ce un procent foarte mare e neinteresat de sârbi - 33%.

Cam în aceleași procente se încadrează și Iraelul: 41% favorabili, 28% nefavorabili, 31% indiferenți.

În ceea ce privește Federația Rusă cifrele oscilează: 44% au declarat că sunt în favoarea politicii Moscovei, în timp ce 42% sunt împotriva ei. 14% au rămas indiferenți.

Cam la același nivel se situează și îndepărtata China. Românii consideră favorabilă politica regimului comunist de la Beijing în proporție de 43%, 39% se poziționează împotriva ei și 18% sunt neinteresați. 

Destul de suprinzător, mult sub Rusia și China, se poziționează Turcia. Politica Ankarei e văzută ca fiind favorabilă de doar 35% dintre cei intervievați. 39% sunt împotriva sa și 26% indiferenți.

Ungaria este aproape codașa clasamentului. Doar 31% dintre români aprobă politica Budapestei, 43% se poziționează împotriva ei și 26% sunt indiferenți.

Mai prost decât Ungaria e văzută doar Autoritatea Palestiniană (n.r. - dintre statele și entitățile politce incluse în sondaj). Doar 19% dintre români se poziționează în favoarea politicii Autorității Palestiniene, 39% împotriva ei iar 42% au rămas indiferenți.

* Franța nu a fost inclusă în sondajul celor de la BCS. 

În ceea ce privește metodologia, sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României și are o marjă de eroare de +/- 2,7%.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy