România va pregăti piloți de F-16 și în Israel. Demersuri pentru a ține pasul cu ritmul alert în care vor veni cele 32 de avioane

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command

România urmează să primească 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, o achiziție care va completa cu încă două escadrile programul F-16, dar care va veni cu o mare provocare: Pregătirea piloților de F-16.

În prezent țara noastră deține o escadrilă operațională de F-16, formată din 17 avioane, achiziționate din Portugalia.

Pentru următoarele 32 de avioane norvegiene provocarea va fi pregătirea piloților mai ales că ele vor veni într-un ritm alert.

Pentru a nu întâmpina probleme în acest sens, Ministerul Apărării a început demersurile cu diferite state aliate pentru pregătirea piloților. Ultimul stat înscris pe această listă care va oferi asistență este Israelul.

În cadrul vizitei pe care ministrul Vasile Dîncu a efectuat-o în această săptămână în Țara Sfântă s-a discutat și pregătirea piloților de F-16.

„I-am comunicat domnului ministru interesul nostru pentru instruire comună pentru consolidarea cooperării în ceea ce privește experiența din programul F-16”, a precizat ministrul Vasile Dîncu, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său israelian Benny Gantz. 

Discuții s-au purtat și pentru programul de înzestrare cu drone, în contextul în care în licitația demarată pe 16 august de MApN, gigantul israelian Elbit Systems propune drone Watchkeeper X, cu sisteme de ultimă generație inclusiv senzori.

În ceea ce privește programul de instruire al piloților pentru F-16, amintim că în interviul pe care ministrul Dîncu l-a acordat în această vară DefenseRomania, acesta a fost întrebat dacă riscăm să ne confruntăm cu dificultăți în privința numărului piloților români de F-16 Fighting Falcon, întrucât cele 32 de avioane F-16 din Norvegia vor veni într-un flux foarte mare începând de anul viitor.

Șeful civil al Armatei a dat asigurări că au fost deja demarate programe de instruire cu state partenere, inclusiv cu Portugalia, de unde am achiziționat prima escadrilă de F-16.

 

Achiziția de către România a celor trei escadrile formate din câte 32 de F-16 second hand

 

2. F-16, Româ... (avion_f_16_romania_92384600.jpg)

F-16, România. Sursă: MApN

În luna iunie președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziția a încă 32 de avioane F-16 Fighting Falcon.

La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. 

Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.

Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.

CITEȘTE ȘI: Fălcoi: Au fost perioade în care am zburat o oră pe an. Piloții români au nevoie de 180 de ore pe an pentru a fi la standardele NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel