Fălcoi: Au fost perioade în care am zburat o oră pe an. Piloții români au nevoie de 180 de ore pe an pentru a fi la standardele NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command

Plata piloților pe ora de zbor, dar și costul unei ore de zbor pe un avion supersonic sunt doar câteva cauze ale faptului că mulți piloți nu zboară suficient, e de părere fostul pilot Nicu Fălcoi care atrage atenția că piloții români ar trebui să ajungă la circa 180 de ore pe an pentru a fi la standardele NATO.

Nicu Fălcoi, fost pilot de supersonice, deputat din partea USR și membru în Comisia pentru Apărare, prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal vineri pe DefenseRomania, analizând problemele din aviația militară română, a subliniat că în pofida talentului de care dispun piloții români, e necesar să se mărească numărul de ore de zbor.

Fost pilot de avioane supersonice, Nicu Fălcoi crede că personalul din aviația militară a României e printre cel mai profesionist iar piloții români sunt „extrem de talentați”. Problema e însă nivelul de salarizare, modul în care se face plata pe ore de zbor și faptul că nu toți piloții zboară cât ar trebui pentru a atinge standardele NATO.

Fălcoi a semnalat și o situație absurdă din momentul în care era în serviciu, anume că a existat inclusiv o perioadă în care a zburat o oră pe an, zborurile pe supersonice sovietice nefiind ieftine. Din fericire acest lucru nu se mai tâmplă azi. Cu o experiență ca pilot de supersonice de peste 20 de ani, Nicu Fălcoi atrage atenția că piloții români ar trebui să ajungă la circa 180 de ore pe an.

„Nivelul de salarizare e o mare problemă iar de-a lungul timpului plata orelor de zbor a făcut mult rău (...) Ar trebui să ajungem la circa 180 de ore de zbor pe an de pilot pentru a fi la standardele NATO. Din păcate încă nu ajungem la acest nivel”, e de părere actualul deputat care a adăugat că deși „piloții români sunt extrem de talentați”, lor „trebuie să li se ofere și posibilitatea să își creeze niște reflexe”.

„Am avut perioade în care am zburat o oră pe an. Era complet aberant. Acum nu se mai întâmplă chiar așa, piloții zboară un anumit număr de ore, dar nu încă în cantitatea și calitatea necesare”, concluzionează fostul pilot care deplânge „lipsa de personal din cadrul aviației militare”.

 

România se va confrunta cu provocarea pregătirii piloților după achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania-f_50131200.jpg)

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Și, în contextul acestei lipse de personal, Nicu Fălcoi atrage atenția că cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia și care vor veni de la anul vor adânci problema.

În acest sens deputatul confirmă că România a demarat cu state aliate programe de pregătire a piloților și precizează că la fiecare discuție pe care o poartă cu oficiali ai altor state aliate care dețin în serviciu F-16, face lobby pentru pregătirea piloților noștri. 

„S-ar putea să avem într-un an și jumătate toate 32 de avioane F-16 cumpărate din Norvegia, dar pregătirea piloților nu se face peste noapte. Din păcate în România nu putem antrena piloți în ritmul pe care ni-l dorim pentru cele 32 de avioane. Atât MApN, cât și Statul Major al Forțelor Aeriene au început deja niște programe de pregătire a piloților în alte țări membre NATO care au avioane F-16.

Și eu mă străduiesc să fac lobby pe unde pot de fiecare dată când vorbesc cu oficiali ai statelor care au în dotare F-16 și care ar putea să ne ajute chiar și cu 2-3 piloți pe care i-ar putea pregăti”, a mai adăugat deputatul Nicu Fălcoi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel