Cum gestionează România problema piloților de avioane F-16? MApN dezvăluie programe de instruire cu două state aliate

Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command
EXCLUSIV
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command

Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, în cadrul unor discuții cu privire la înzestrarea Forțelor Aeriene cu încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, a atins și subiectul „problemei piloților”.

În exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu afirmă că nu vor exista probleme în ceea ce privește situația piloților.

Ministrul Apărării a fost întrebat dacă riscăm să ne confruntăm cu dificultăți în privința numărului piloților români de F-16 Fighting Falcon, întrucât cele 32 de avioane F-16 din Norvegia vor veni într-un flux foarte mare începând de anul viitor.

Întrebarea i-a fost adresată în contextul în care pregătirea piloților nu e un proces facil și ieftin, fiind nevoie de minimum șase luni pentru a trece de pe MiG-21 LanceR pe F-16 Fighting Falcon.

Amintim că despre această provocare DefenseRomania a discutat inclusiv cu un reprezentant Lockheed Martin, fost pilot de F-16 Fighting Falcon. El ne-a precizat că de pe MiG-21 LanceR e mult mai ușor de trecut pe F-16 decât de pe MiG-21, existând sisteme asemănătoare, inclusiv avionica.

„E vorba de un program de minimum 6 luni, dar depinde mult și de calificarea pe care deja piloții o au și care e obiectivul. Pentru ca un pilot să învețe capabilitățile de bază pentru a zbura un F-16 are nevoie de aproximativ 6 luni, uneori poate fi chiar mai puțin”, a conchis pilotul american Thomas Bill, în discuția purtată cu DefenseRomania în marja BSDA 2022, eveniment care a avut loc în luna mai. 

 

Dîncu: Programe de instruire a piloților români de F-16, cu sprijinul Norvegiei și Portugaliei

 

2. F-16 al Fo... (avioane-f-16-romania_81946800.jpg)

F-16 al Forțelor Aeriene Române, sursă foto: MApN

Ministrul Vasile Dîncu afirmă că nu vor exista probleme în ceea ce privește piloții și a dezvăluit că există la nivelul MApN-ului programe de instruire a acestora, în colaborare cu Norvegia și Portugalia.

„Există și un program de pregătire a piloților, dar avem deja piloți pregătiți pe F-16. E adevărat, aceste aparate F-16 care vor veni din Norvegia sunt deja cu o jumătate de generație în plus și vor fi de asemenea modernizate în Statele Unite în ceea ce privește sistemele de comunicații, cifrare și alte elemente ce țin până la urmă de sistemul de compatibilitate NATO”, a precizat Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale confirmă ulterior programele de pregătire derulate cu aliații norvegieni și portughezi.

„Am purtat discuții bilaterale cu partea norvegiană pentru a livra cât mai rapid avioanele. Pe de altă parte am avut bilaterale și cu Portugalia, stat cu care avem de asemenea relații foarte bune și de unde am achiziționat prima escadrilă (n.r. - de F-16 Fighting Falcon). Am obținut și de la ei promisiunea de a ne sprijini la pregătirea piloților pentru F-16. Avem un asemenea proiect și cu norvegienii. Nu cred că aceasta (n.r. - pregătirea piloților și numărul mare de avioane F-16 Fighting Falcon care vor veni începând de anul viitor) este o problemă”, a afirmat Vasile Dîncu, pentru DefenseRomania.

Ministrul Apărării a adăugat că a discutat cu instructori și piloți români, dar și piloți americani dislocați în țara noastră, care au confirmat că aeronava MiG-21 LanceR e un „avion greu” în ceea ce privește pilotajul, iar trecerea de pe MiG-21 LanceR pe F-16 Fighting Falcon nu ar trebui să fie o mare dificultate.

„Piloții noștri reușesc foarte rapid să facă reconversia”, mai spune oficialul român, care a precizat și el că un proces de trecere de pe MiG-21 LanceR pe F-16 durează minimum 6 luni. 

„Nu vom avea nicio problemă în privința adaptării piloților noștri la F-16 Fighting Falcon”, a conchis ministrul Apărării Naționale.

CITEȘTE ȘI: Primele F-16 din Norvegia ajung în România anul viitor. Ministrul Dîncu confirmă că din 2023 avioanele vor ajunge în flux mare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel