România va achiziționa tancuri Abrams din SUA, dar TR-85M1 rămân în dotare. Gen. Grecu explică cele două puncte slabe ale bătrânului Bizon

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: TR-85M1, Forțele Terestre Române
Foto: TR-85M1, Forțele Terestre Române

România alocă 2% din PIB pentru Apărare, urmând să mărească procentul la 2.5%. În ciuda faptului că s-au făcut investiții masive în sisteme moderne precum Patriot, HIMARS, avioane de luptă F-16 Fighting Falcon ori baterii de coastă NMS, arma tanc nu a fost o prioritate pentru planificatori.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a făcut câteva referiri interesante în ceea ce privește arma tanc în decembrie 2022, anunțând că există interes pentru tancuri.

„Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor”, preciza la vremrea repsectivă generalul Spînu.

Știm că se lua în caucl o soluție europeană, potrivit surselor noastre Leopard 2, și, bineînțeles Abrams americane.

Din informațiile noastre nu mai e niciun dubiu: Alegerea e Abrams americane. Există în acest sens și o scrisoare de intenție.

2. Tanc ameri... (us_tank_a1abrams_59793100.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: U.S. Army

Încă nu se cunosc informații cu privire la numărul de tancuri Abrams pe care România vrea să le achiziționeze, precum nici versiunea acestora. 

Oricum, achiziția de Abrams nu va „scoate din joc” bătrânele tancuri TR-85M1 Bizonul. România deține Bizonul la nivel de Batalion (54-56 tancuri). În contextul în care încă Armata are în dotare versiunea TR-85, dar și tancuri T-55 (!) cu siguranță că TR-85M1 Bizonul va mai rămâne în dotarea României mult timp. 

Asta în cazul total improbabil în care România ar achiziționa Abrams precum o face Polonia.

CITEȘTE ȘI: Polonia - o nouă achiziție masivă de Abrams din SUA. Polonezii sunt la un pas să devină al 3-lea cel mai mare utilizator de Abrams la nivel mondial

 

Gen. (r.) Dan Grecu explică cele două puncte slabe ale bătrânului TR-85M1 Bizonul

 

Luna trecută, la DefenseRomania, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, analizând - pe atunci încă - posibila livrare de Abrams și Leopard către Ucraina, generalul (r.) Dan Grecu a făcut câteva referiri și la TR-85M1 Bizonul, principalul tanc de luptă aflat în dotarea României. 

Și, cu toate că la vremea lui TR-85M1 nu a fost deloc un tanc rău, continuarea și modernizarea proiectului au fost obiective care s-au ratat din păcate, deși industria era capabilă.

Azi, consideră generalul (r.) Grecu, tunul și motorul sunt marile puncte slabe ale Bizonului. 

„TR-85M1 a avut extraordinar de multe oportunități de îmbunătățire. Unele componente erau destul de performante, mă refer chiar și la blindaj. Nu sunt tanchis, dar la tunuri mă pricep pentru că sunt artilerist.

Tunul Bizonului e de 100 mm. Nu se mai folosesc astfel de tunuri. Acum se folosesc tunuri de 120 mm cu țeavă lisă să poți lansa diferite tipuri de muniție. Tunul a fost un punct slab, iar al doilea punct slab din perspectiva mea e motorul.

Dar ambele puteau fi schimbate pentru că atunci când s-a făcut ultima variantă a Bizonului a fost o cooperare internațională, industria de stat a colaborat cu partea germană, engleză, dar și cu cea privată din România.

Motorul, care e de 860 CP îi dă tancului un raport cal putere pe tonă de aproximativ 16 pe tonă. Ca să înțelegeți, o comparație, Abrams are cam 25 de cai putere pe tonă. Știu de la colegii mei tanchiști că a existat posibilitatea înlocuirii motorului și ar fi urcat acest raport”, a conchis generalul (r.) Grecu.

CITEȘTE ȘI: Cu ce înlocuim tancurile T-55 care vor fi dezmembrate? Generalul Grecu: Nici TR-85 nu mai e o soluție pentru România

 

Despre TR-85M1 Bizonul - versiunea modernizată a TR-85 și adusă la standarde NATO în timpul procesului de integrare a României la NATO

 

3. Tancul rom... (tr-85m1-bizonul-armata-romana-romania-copy_76982800.jpg)

Tancul românesc TR-85M1 „Bizonul”. Foto: DefenseRomania

Tancul TR-85M1, tanc de luptă fabricat în România, este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Tancul TR 85M1 este un tanc mijlociu, având un echipaj format din 4 militari si o greutate totala de 50 de tone.

ancul românesc dezvoltă o viteza maximă pe șosea de 60 km/h iar pe un teren uscat fără denivelări de 40 kmh. Panta maximă de urcare este de 32 grade putând traversa șanțuri cu o lățime de 2,8 m și ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lațime maximă de 700 m și o adâncime de 5 m.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 2000 m, și cal. 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3000 m.

Modernizările aduse tancului TR 85 M1 "Bizonul" au avut ca obiect creșterea puterii de foc, îmbunătățirea gradului de protecție, creșterea mobilitații, fiabilizarea agregatului energetic și a sistemului de frânare, precum și modernizarea instalației de transmisiuni.

Principalele caracteristici: Greutate: 50 tone; Lungime: 9.92 m; Lătime: 3.43 m; Înălțime: 2.38 m; Garda la sol: 0.42 m; Unitatea de foc: 41 lovituri; Echipaj: 4 oameni; Armament: 1 tun calibrul 100 mm; 1 mitr. jumelata calibrul 7,62 mm; 1 mitralieră A.A calibrul 12,7 mm, potrivit datelor oficiale publicate de Forțele Terestre Române.

CITEȘTE ȘI: Tanc Leclerc francez de ultimă generație, alături de T-55 românesc. O imagine cât o mie de cuvinte despre cum a fost tratată Armata română

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel