Cu ce înlocuim tancurile T-55 care vor fi dezmembrate? Generalul Grecu: Nici TR-85 nu mai e o soluție pentru România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul românesc TR-85M1 „Bizonul”. Foto: DefenseRomania
Tancul românesc TR-85M1 „Bizonul”. Foto: DefenseRomania

În ultimele zile au apărut noi discuții cu privire la tehnica militară grea de către dispun Forţele Terestre Romane, mai ales în contextul în care un prim lot de tancuri T-55 urmează să fie vândute pentru a fi dezmembrate.

După cum a precizat DefenseRomania într-un articol publicat în urmă cu câteva zile, Romtehnica S.A., companie ce aparține MApN, a scos la licitație un prim lot format din 20 de tancuri sovietice de tip T-55. Acestea urmează să ajungă la fier vechi.

Potrivit unui reportaj al știrilor Pro Tv, bătrânele tancuri sovietice vor putea fi cumpărate doar de firme din industria de apărare și de cele din industria fierului vechi, cu condiția să fie autorizate. Tancurile vor fi dezmembrate, fiind depășite tehnic din toate punctele de vedere - au fost fabricate în perioada 1962 - 1972.

Prețul de pornire pentru un tanc T-55 este de aproape 44.500 de lei, plus TVA, iar firmele care vor să cumpere lotul - obligatoriu autorizate - trebuie să îndeplinească o condiție esențială: și anume aceea de a le dezmembra chiar în curtea unității militare care le-a folosit.

Generalul (r.) Dan Grecu, prezent la ediția de săptămâna aceasta a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”, difuzată de DefenseRomania vineri de la ora 11:00, a abordat subiectul vânzării unui prim lot format format din 20 de tancuri sovietice de tip T-55, fiind întrebat dacă este o soluţie viabilă ca industria de apărare să primească un lot de tancuri TR-85 pe care să-l modernizeze la standardul ''Bizonul''. 

 

,,Probabil că da, dar nici TR-85 nu mai reprezintă ceva extraordinar. Acesta are la bază un T-72. După cum bine am văzut T-72 nu s-a descurcat  prea bine pe câmpul de luptă (n.r. cu reverire la tancurile T-72 pe care armata rusă le-a pierdut în Ucraina)'', a precizat generalul Dan Grecu.

,,Dacă vorbim despre blindate, avem mare nevoie. Acestea reprezintă o forţă puternică de lovire. Avem nevoie de blindate de concepţie occidentală cum sunt Leopard şi Abrams. Cum şi la capitoul artilerie avem nevoie de obuziere autopropulsate, pe lângă MLRS-urile şi HIMARS-urile care sunt extraordinar de bune'', a tinut acesta sa precizeze.

Întrebat dacă consideră că la nivel oficial există percepţia ca ’’armata tanc’’ este depăşită, deoarece nu au fost făcute investiţii major în acest sens, generalul Dan Grecu a spus că nu crede că ''arma tanc'' este atât de depăşită, fiind mai mult o discuţie la nivel global.

Azi, în pofida vârstei și a faptului că e depășit tehnic de platformele din actuala generație, TR-85 rămâne principalul tanc al Armatei noastre.

Programul de modernizare a tancurilor românești TR-85 la standardul TR-85M1 Bizonul a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel