România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com
TR-85M1 Bizonul, sursă foto: MApN - Directia Generala pentru Armamente - dpa.ro via DefenceDB.com

România a rămas mult în urmă cu investițiile în ceea ce privește arma tanc, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că importanța acestora nu s-a diminuat. Astfel, MApN va demara în viitorul apropiat un program pentru achiziția de tancuri, în prezent coloana vertebrală a acestei arme fiind reprezentată de TR-85M1 Bizonul, tancuri modernizate în anii 1990, dar care se regăsesc într-un număr redus în dotarea forțelor noastre.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a făcut câteva referiri interesante în ceea ce privește arma tanc.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului, comentând la Televiziunea Română parada de 1 Decembrie, a confirmat că MApN are în analiză și fundamentare un program pentru a achiziționa tancuri.

„Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor.

Armata are nevoie de tancuri. Războiul din Ucraina ne-a arătat importanța artileriei, tancurilor, apărării antiaeriane, logisticii. Cât și posibilitatea de proiectare a forței la distanțe mari și pe perioade lungi și susținerea lor la contactul cu inamicul”, a conchis generalul de brigadă Constantin Spînu.

 

Abrams american și Leopard german se vor „duela” pentru înzestrarea Armatei române cu tancuri

 

2. Abrams M1A... (abrams--m1a2-sepv3-copy_08860100.jpg)Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România la BSDA 2022. Sursă foto: DefenseRomania

Jurnalistul Adelin Petrișor a vorbit de un tanc european și de Abrams, dar generalul Spînu nu a dorit să comenteze programul de înzestrare.

Surse din industrie ale DefenseRomania confirmă că e vorba despre Abrams americane și Leopard germane.

În fond, DefenseRomania a anunțat încă din vara acestui an că România a trimis deja o scrisoare de intenție în vederea achiziției de tancuri americane Abrams.

Un al doilea competitor care va intra în competiție pentru acest program va fi soluția germană: tancul Leopard.

În ultimele luni au existat informații cu privire la un interes și pentru K2 Panther sud-coreene. Din nou, informațiile noastre spun că până în prezent discuțiile cu sud-coreenii s-au axat doar pe obuziere autopropulsate K9.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Despre TR-85M1 Bizonul, coloana vertebrală a armei tanc din dotarea Armatei României

 

Tancul TR-85M1, tanc de luptă fabricat în România, este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Programul de modernizare a TR-85M1 ”Bizonul” a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.

Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul românesc dezvoltă o viteza maximă pe șosea de 60 km/h iar pe un teren uscat fără denivelări de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 grade putând traversa șanțuri cu o lățime de 2,8 m și ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lățime maximă de 700 m și o adâncime de 5 m.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 2000 m, și cal. 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3000 m.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel