România testează muniție termobarică, dar rămâne eterna problemă: Pulbere din Serbia, unde Rusia ridică baze militare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator AG-9, sursă foto: Ministerul Apărării Naționale
EXCLUSIV
Lansator AG-9, sursă foto: Ministerul Apărării Naționale

Un din marile răni deschise ale industriei de apărare din România e reprezentată de faptul că importăm pulberi din alte state, unele nu doar că nu sunt membre NATO, dar sunt chiar aliate ale Federației Ruse, precum e cazul Serbiei. Asta cu toate că produceam înainte de 1989 pulberi.

Paradoxul e că deși importăm pulberi din Serbia, Bulgaria, Brazilia, Polonia și recent Ucraina, România dezvoltă și testează muniție termobarică.

Amintim că în luna aprilie Guvenul României a anunțat testarea cu succes în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni a unei lovituri termobarice dintr-un lansator de tip AG-9.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat ulterior că România e pregătită să fabrice acest tip de muniție pentru Ministerul Apărării Naționale.

 

Muniție termobarică cu pulberi din Serbia. Ministerul Economiei face pași pentru a rezolva marea problemă a importului de muniție

 

2. Sursă foto... (arme-mapn-romania-munitie-termobarica_97383400.jpg)

Sursă foto: Guvernul României

Viorel Manole, directorul PATROMIL și reprezentant al industriei de apărare din România a companiilor reunite sub egida PATROMIL, dar și generalul (r.) Marius Crăciun, cel care a condus timp de opt ani Forțele pentru Operaţiuni Speciale (FOS), au discutat despre eterna problemă a industriei: Producerea de pulberi în România.

Ambii au abordat subiectul în cadrul emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic, difuzată de platformele DefenseRomania, în ediții care au avut loc în aceste săptămâni. 

În intervenția sa, Viorel Manole a subliniat că se fac progrese pentru remedierea problemei importului de pulberi iar Sorin Encuțescu, noul consilier al ministrului Florin Spătaru, a introdus un capitol special care abordează această problemă în noua strategie a industriei de apărare.

„Muniția termobarică a fost inițial promovată ca cercetare preliminară într-o colaborare între Agenția de Cercetare a MApN de la Clinceni unde e un centru de cercetare de muniții și o filială a ROMARM. E clar că nu poți parcurge testări cu muniție dacă nu ai un sector pirotehnic care înseamnă hectare mari aflate la distanță suficientă de orașe și comunități. Orice înseamnă muniție în România e în curtea ROMARM. Problema e, și o știm de atâta timp, că această muniție folosește pulberi și explozivi pe care noi nu le avem din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Polonia.

Domnul Sorin Encuțescu, fost secretar de stat în MApN și Ministerul Economiei și fost consilier pe probleme de securitate și apărare al premierului, a fost relativ recent chemat de ministrul Economiei pentru a reface ultima strategie a industriei de apărare. Ministrul Spătaru a avut informația necesară să știe cine e persoana capabilă în acest domeniu. S-a dezvoltat un grup de lucru care are ca obiectiv finalizarea unui proiect strategic în luna octombrie care va fi trimis către CSAT și Guvern, iar în această strategie e un capitol separat pulberi și explozivi”, a dezvăluit Viorel Manole, pentru DefenseRomania.

 

Generalul (r.) Marius Crăciun trage un semnal de alarmă: Importăm pulberi din Serbia care e la un pas să dețină baze militare rusești pe teritoriul ei

 

3. Pluton AG-... (ag-9-armata-romana-romania_29654300.jpg)

Pluton AG-9 gata pentru tragere, în timpul unor exerciții militare desfășurate de Armata României în 2005. Sursă foto: MApN

Și generalul Marius Crăciun, cel care în ultimii opt ani a condus forțele speciale române, ne-a atras atenția asupra acestei probleme. 

Acesta precizează că producția de pulberi e călcâiul lui Ahile pentru industrie și amintește că Serbia, stat de unde exportăm, nu doar că e un aliat apropiat al Moscovei, dar e pe cale să dețină baze militare rusești pe teritoriul ei.

„Din păcate problemele industriei românești de apărare sunt mult mai vechi. Spre exemplu nu mai facem pulberi de ani buni. Nu poți avea o industrie de apărare solidă dacă imporți pulberi din alte părți, precum Serbia.

Serbia, care are contacte foarte bune cu rușii și sunt la un pas de a avea baze rusești pe teritoriul lor. Nu sunt deloc furnizorul ideal pentru un stat NATO, dar nu avem ce face, nu găsim în alte părți. 

Noi am avut o fabrică de pulberi la Făgărași care a funcționat foarte bine înainte de 1989 și a funcționat și după. Dar cred că în afară de condițiile geopolitice am asistat și la o anumită indolență din partea unor lideri locali care nu erau interesați decât de niște voturi de la o sesiune de alegeri la alta și care nu prea au dat dovadă de patriotism”, a conchis generalul (r.) Crăciun, fostul comandant al forțelor speciale române.

În ceea ce privește muniția termobarică pe care România o dezvoltă și care a fost testată pentru sistemele AG-9, sunt necesare câteva precizări:

Lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniție cu efect combinat de schije și suflu, având capacitatea de a perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate. Muniția a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, in cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricație în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanțat de către UEFISCDI și ROMARM SA.

CITEȘTE ȘI: Dependentă de Serbia, România visează să fie furnizor de pulbere în regiune. Dîncu: De 20 de ani visăm la o fabrică

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel