Forţele Aeriene rămân un pilon esenţial al Armatei României, fiind în plin proces de modernizare şi adaptare la noile provocări de securitate, a transmis preşedintele Nicuşor Dan, duminică, în mesajul adresat de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
"Programele de achiziţie şi instruire aflate în derulare consolidează capacitatea acestor forţe de a îndeplini o gamă largă de misiuni, atât militare, cât şi civile, în colaborare cu celelalte structuri din cadrul sistemului de securitate naţională.", a subliniat şeful statului.
Moment pentru bilanț, dar și pentru planuri de viitor. Moșteanu: Centrul de la Fetești, singurul (cu excepția celor două din SUA) care antrenează piloţi de F-16
Ziua Aviației, 20 iulie 2025 - Foto: Defenseromania
Prezent la ceremonie, ministrul apărării Ionuț Moșteanu a confirmat că România va crește, treptat, bugetul apărării. Potrivit oficialului, până în 2035, Armata română va avea alocat 5% din PIB.
Ministrul ținut să evidențieze că România este singura țară, exceptând SUA, care are un Centru specializat pentru antrenarea piloților de F-16 și a dat ca exemplu de ajutor militar acordat Ucrainei antrenamentul pentru piloţii ucraineni.
"Suntem singura armată, în afara Statelor Unite ale Americii, care antrenează piloţi de F-16, la Feteşti (n.r. - într-un centru de pregătire pentru F-16). Sunt și piloţi ucraineni care au completat acest stagiu de pregătire şi sunt alţii care sunt în curs de antrenamente", a menţionat Ionuţ Moşteanu.
Amintim că în Statele Unite, există două centre cheie de instruire în operarea avioanelor F‑16: Morris Air National Guard Base și Luke Air Force Base, pentru instruirea piloților SUA și cei ai statelor aliate.
Centrul de pregătire din România de la Baza 86 Aeriană Borcea a fost inaugurat în noiembrie 2023 și e primul Centrul de pregătire de F-16 din Europa.
El a fost ridicat, cu implicarea aliaților, într-un timp record, acesta fiind practic transferat de olandezi din Statele Unite ale Americii. România asigură întreaga logistică, partenerii olandezi echipamentele iar Lockheed Martin instructorii.
România ajută Ucraina nu doar prin formarea piloților ucraineni, împreună cu cei români, la singurul Centru de pregătire pentru F-16 din Europa, cel de la Fetești
România ajută Ucraina, în mod constant, de când a început războiul, şi cu echipament şi cu muniţie, a declarat duminică ministrul Apărării Naţionale, Ionuţ Moşteanu.
Ministrul apărării a mai precizat că există aspecte care ar trebui făcute publice, în legătură cu ajutorul militar al României pentru Ucraina.
"În mod constant, România ajută Ucraina şi cu echipament şi cu muniţie. Până acum, a fost o decizie de a nu fi făcute publice anumite ajutoare. E o discuţie pe care o vom avea între Guvern şi Preşedinţie pentru a stabili cum vom face în viitor.
***
La ceremonia militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori au participat premierul Ilie Bolojan, vicepremierul Ionuţ Moşteanu, ministru al Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Pe timpul ceremoniei au evoluat:
aeronave militare F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, AN-30, IAK-52 şi IAR-99,
elicoptere IAR-330 aparţinând Forţelor Aeriene Române
elicoptere tip EC-135 SMURD şi S-70M BlackHawk şi o aeronavă Learjet 75 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne,
elicoptere tip SA-365 Dauphin ale Serviciului Român de Informaţii,
o aeronavă Boeing 737 TAROM şi aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României,
aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News