România a tras cât a putut de mult de MiG-21 LanceR. Provocările tehnice, în special cu radarele, factori decisivi în decizia de a retrage avioanele

Darius Muresan |
Data publicării:
MiG-21 LanceR, foto: Ministerul Apărării Naționale
EXCLUSIV
MiG-21 LanceR, foto: Ministerul Apărării Naționale

Pe 15 mai 2023 România retrage oficial din serviciu bătrânele MiG-21 LanceR, avioane a căror resursă a fost prelungită la nesfârșit.

Avioanele ar fi trebuit retrase de acum 10 ani, dar rămânerea lor în serviciu s-a prelungit ca urmare a întârzierii achiziției de F-16 Fighting Falcon.

În anul 1992 Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. Așa s-a născut MiG-21 LanceR.

Din 1990 și până azi s-au prăbușit 26 de aeronave MiG-21, ultima tragedie având loc în martie 2022.

Ca urmare a acelui incident Ministerul Apărării Naționale a anunțat suspendarea zborurilor, apoi retragerea avioanelor. Ulterior Ministerul a revenit asupra deciziei și a anunțat retragerea lor pe 15 mai 2023.

 

Provocările tehnice, în special cu radarele de la bord, determinante în decizia retragerii MiG-21. Mentenanța bătrânelor avioane devenise tot mai grea

 

2. MiG-21 Lan... (mig-21-lancer_81944800.jpg)

MiG-21 LanceR, foto: Ministerul Apărării Naționale

Ștefan Dănilă, general (r) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania a precizat că factorii determinanți în decizia de a retrage avioanele au fost în primul rând provocările tehnice cauzate de vârsta foarte înaintată a acestora.

„Nu catastrofa de anul trecut a fost determinantă (n.r. - tragedia din martie 2022 când un MiG-21 s-a prăbușit iar la scurt timp un elicopter IAR-330 plecat în misiune de salvare s-a prăbușit și el). Determinanți au fost alți factori. În momentul de față e foarte dificil de menținut apte de misiune aceste avioane din cauza problemelor tehnice cu avionica, în special cu radarele de bord, cu rachetele care trebuie trecute printr-un proces de reparație capitală. Procesul de înlocuire trebuia să înceapă din 2008 și să se finalizeze în 2012”, precizează generalul (r.) Ștefan Dănilă.

„E un final de capitol care apare după mai bine de 25 de ani de când a zburat primul avion modernizat (n.r. - MiG-21 LanceR). Un avion care a fost majoritar în aviația de vânătoare românească. Nu a fost alegerea militarilor și a piloților acest avion. Nu o să spun că mi-am dorit de când eram mic să zbor MiG-21 și îmi doresc în continuare. Nu, mi-am dorit să fiu pilot de vânătoare iar aviația română avea acest avion în dotare. Pe de altă parte acest sfârșit de capitol ar fi trebuit să aibă loc acum 10 ani când era planificată scoaterea din operare a MiG-21 și înlocuirea lor. Din păcate acest lucru nu a fost posibil din cauza crizei economice din 2008”, a adăugat generalul (r.) Dănilă.

Podcastul integral Obiectiv EuroAtlantic, unde generalul (r.) Ștefan Dănilă discută despre retragerea din serviciu a MiG-21

 

 

Primul MiG-21 a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în 1962

 

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, potrivit ROAF.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel