România a exploatat eficient contextul creat pe piața gazelor naturale de conflictul ruso-ucrainean

Cătălin Costea |
Data publicării:

Furnizarea gazelor naturale rusești prin noul gazoduct TurkStream către Ungaria, prin Serbia, va începe în octombrie 2021, când va fi construit interconectorul necesar.

Cu toate acestea, Ungaria primește deja combustibil de la TurkStream, furnizat de Gazprom prin România. Compania rusă nu mai are suficiente capacități de tranzit contractate în Ucraina pentru a satisface cererile țărilor din vestul Europei și nu dorește să plătească în exces Kievului pentru capacități suplimentare. Prin urmare, în prezent, o parte din gazul spre estul Europei ajunge în Ungaria prin Ucraina, iar cealaltă prin România, din fluxul TurkStream.

Este pentru prima dată când furnizarea pe scară largă de gaz către Ungaria a început prin România, după cum arată datele furnizate de platforma operatorilor europeni GTS ENTSOG. Din aprilie, la punctul ”Csanadpalota” - “Nadlac” de la granița dintre România și Ungaria, debitul zilnic de gaz ajunge la 4-5 milioane de metri cubi.

Faptul că o mare parte din gazul rusesc este furnizat spre Ungaria prin România este confirmat inclusiv de Gazprom. În primul rând, în România și-a sporit ea însăși achizițiile de gaze rusești, trecând în aprilie la primirea acestora de la fluxul din Turcia, prin Bulgaria, întrucât producția națională de gaz a scăzut în 2020 cu mai mult de 10%, față de anul anterior, respectiv cu aproximativ 1 miliard de metri cubi.

Analiștii din domeniu consideră că o astfel de rută, considerată neobișnuită pentru aprovizionarea cu gaze de la Turcia spre Ungaria, se datorează și faptului că, din cauza iernii reci, rezervele din  instalațiile de depozitare din țările UE au scăzut la un nivel record, iar capacitățile de tranzit contractate de Gazprom pentru exportul de gaze către Europa sunt limitate datorită relației deficitare cu Ucraina. Din acest an, aprovizionarea zilnică contractuală prin Ucraina a scăzut de la 178 milioane de metri cubi pe zi la 110 milioane, tranzitul ucrainean fiind în același timp cel mai scump, iar rezervarea suplimentară lunară fiind taxată cu 20% din prețul de bază. (puțin peste 38 USD pe mia de metri cubi). Prin urmare, Gazprom cumpără pachete minime de transport de la operatorul ucrainean GTS și caută rute de aprovizionare suplimentare până la lansarea Nord Stream 2.

Aprovizionarea cu gaze din Turcia către Ungaria a devenit parte a unui acord încheiat între compania rusă Gazprom și cea românească Transgaz, în contextul în care, la sfârșitul lunii februarie, Transgaz a anunțat că a fost reziliat contractului pentru tranzitul gazului rusesc printr-una dintre cele trei ramuri ale gazoductului TransBalkan. Contractul, care era în vigoare până la sfârșitul anului 2023, a fost reziliat de comun acord între părți și cu participarea Comisiei Europene.

”Negocierile intense între Comisia Europeană, Transgaz și Gazprom Export s-au încheiat cu semnarea unui acord privind rezilierea contractului pentru transportul gazului prin linia de tranzit T3 din România către țări terțe”, a declarat operatorul român într-un comunicat. În același timp, potrivit Transgaz, acordul va proteja interesele financiare ale operatorului în temeiul contractului anulat. Se pare că despăgubirile includ și tranzitul de gaze rusești de la TurkStream spre Ungaria, prin România.

În același timp, potrivit raportului financiar preliminar anual al operatorului român, în 2020 a primit 6,5 milioane de dolari pentru volumele de tranzit contractate și neutilizate de către Gazprom odată cu întreruperea aprovizionării Turciei și Balcanilor prin Ucraina și conducta  transbalcanică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel