Retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis”. Dan Dungaciu: Perdanți sunt în primul rând europenii, nu Federația Rusă

Cristian Soare |
Data publicării:

Decizia SUA de a ieși din Tratatul „Cer deschis” nu este o surpriză, dar perdanți sunt în primul rând europenii, nu Federația Rusă, precizează profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

„Efectele retragerii SUA din Tratatul „Cer deschis” sunt imediate, dar despre lucrul acesta se știa. Încă din 2017 americanii îi acuzau pe ruși că nu respectă prevederile acestui acord, altminteri spus, deschid cerul cam când vor ei. Rușii au oprit, de pildă, să treacă avioane americane peste Kaliningrad sau prin frontiera ruso-poloneză sau în statele baltice. Au făcut și americanii la fel, e adevărat. În 2018, Trump n-a autorizat finanțarea acestui program în continuare, deci se știa din 2018 că nu mai sunt bani pentru asta. În 2020, sigur că ne aflam la capătul unui traseu pe care îl intuiam”, a precizat profesorul Dan Dungaciu într-un interviu acordat Digi24.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române susţine că, în primul rând perdanții sunt europenii.

„Nu neapărat rușii, nu americanii, pentru că europenii rămân fără niciun instrument viabil care să ne arate ce se întâmplă pe teren. Nu au capacități militare, nu au avioane performante, nu au sateliți prin care să vadă ce se întâmplă în zonă. Uniunea Europeană, atunci când discută despre Statele Unite sau președintele Trump așa cum discută, trebuie să se gândească de două ori, pentru că în balanță stă dependența strategică uriașă a Uniunii Europene față de americani. Deci, perdanții sunt, din nefericire, europenii, care nu pot să compenseze în scurt timp plecarea americanilor”, a punctat Dan Dungaciu.Expertul spune că nici măcar NATO nu are capacități, pentru că la NATO, sarcina din cadrul Acordului era asumată strict de Statele Unite ale Americii. În acest fel, europenii rămân complet neacoperiți, ieșiți de pe scena strategică importantă. 

„Poți să te duci la americani, să începi să cumperi informații, să le ceri imagini, să vezi ce se întâmplă, dar sigur că asta va dura. E o chestiune de parteneriat strategic, probabil și de bani, deci lucrurile se complică din perspectiva europenilor, care rămân extrem de izolați sau nesemnificativi: nu joacă în jocul mare, joacă în afara terenului, din nefericire, inclusiv prin această excludere pe care americanii au făcut-o fără să clipească foarte mult”, a mai spus Dan Dungaciu.

 

Zece ţări europene şi-au exprimat regretul în legătură cu decizia Washingtonului de a se retrage din Tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies)
 

,,Regretăm anunţul guvernului SUA privind intenţia sa de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, chiar dacă împărtăşim preocupările sale cu privire la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui tratat de către Federaţia Rusă", se subliniază într-un comunicat semnat de zece ţări.

Statele semnatare sunt: Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Luxembourg, Finlanda, Cehia și Suedia.

 

Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a se retrage din tratatul internaţional Cer Deschis

 

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies Treaty), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, deoarece Rusia ar încălca acordul şi îl aplică în moduri care pot contribui la ameninţări militare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

Un alt motiv care determinat Statele Unite să se retragă din tratatul internaţional Cer Deschis tine de faptul că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi.

,,Rusia nu a respectat tratatul", a declarat preşedintele american. ''Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage'', a precizat Donald Trump.

Tratatul Open Skies este unul dintre cele mai vaste eforturi internaționale până în prezent promovând deschiderea și transparența forțelor și activităților militare. Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat vineri seară Federaţiei Ruse să respecte în totalitate Tratatul „Cer Deschis”, astfel încât Statele Unite să nu se mai retragă din acest acord privind transparenţa activităţilor militare.

„Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai bună modalitate de a menţine avantajele acordului”, a precizat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgenţă cu ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional Cer Deschis din cauza încălcării acestuia de către Rusia.

„Rămânem ataşaţi ferm menţinerii controlului armamentului, dezarmării şi neproliferării la nivel internaţional. De mulţi ani, Rusia impune restricţii de zbor incompatibile cu tratatul, în special limitări de survol în zona Kaliningrad şi în apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (...) Aliaţii rămân deschişi la dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor şi pentru creşterea transparenţei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel