Republica Moldova va cumpăra și gaz natural lichefiat american, adus pe la terminalul Alexandroupolis din Grecia

Furnizorul de gaze din Moldova Energocom a anunţat luni că va furniza, de probă, clienţilor săi gaz natural lichefiat (GNL) originar din SUA , transmite Reuters.

Până acum, Moldova s-a bazat aproape exclusiv pe gazul rusesc în baza unui contract cu Gazprom, dar și-a intensificat eforturile de diversificare după invazia de către Moscova a Ucrainei vecine, în urmă cu doi ani.

Furnizorul local de gaze naturale, Energocom, a declarat într-un comunicat că va cumpăra GNL de la terminalul din Alexandroupolis în cooperare cu compania de stat grecească DEPA Commercial. „Luni și marți vom cumpăra 14.000 MWh de gaze naturale în fiecare zi în portul Alexandroupolis. Totalul este de aproximativ 28.000 MWh, ceea ce este echivalentul a 2,6 milioane de metri cubi”, a declarat Victor Bînzari , director interimar al Energocom.

Compania a testat deja ruta de import din Grecia, cumpărând o cantitate mică de gaz în 2023. R. Moldova nu cumpără în prezent gaze din Rusia, dar regiunea sa separatistă Transnistria se bazează pe aprovizionarea cu energie din Rusia. Cererea totală de gaz se ridică la puțin mai mult de trei miliarde de metri cubi pe an.

 

Chișinăul încearcă să reducă dependența de Rusia

 

După invazia rusă în Ucraina din 24 februarie 2022, Republica Moldova a făcut tot ce a putut pentru a scăpa de dependența rusă în privința consumului gaze și energie, arăta zilele trecute și fostul șef al contrainformațiilor din Moldova, Alexandru Bălan.

”Ne aflăm în etapele finale ale tranziției către furnizarea de energie din România. Vedem dezvoltarea economiei Republicii Moldova cu proiecte legate de UE”, subliniază Bălan.

Jurnalistul şi expertul în energetică Ion Breaşcă este de părere că un asemenea pas contribuie la securitatea energetică a Republicii Moldova, scrie RadioRomânia.

"Cred că acest pas este dictat şi de situaţia din regiune. Noi vedem că, de exemplu, gazele în SUA sunt de aproape cinci ori mai ieftine ca cele din Europa, respectiv depinde de cum negociezi, costuri de transport şi e posibil ca gazele de acolo să fie mult mai ieftine decât să le cumpărăm, de exemplu de la Gazprom sau de la alţi furnizori din regiune", a spus Ion Breaşcă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel